Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Veckan som gick i Ukraina: Stora förluster i öster

Sista broarna i Sievjerodonetsk sprängda, nya ryska uppgifter om annektering. Fyrfaldigt besök i Kiev, väst utlovar mer vapen. Kalle Kniivilä summerar veckans viktigaste händelser i kriget.

Livvakter samt den tyske förbundskanslern Olaf Scholtz, den franske presidenten Emmanuel Macron samt den rumänska presidenten Klaus Iohannis i Kievförorten Irpin på torsdagen.

Annons

Stora förluster i Sievjerodonetsk

Efter det totalt misslyckade försöket att erövra Kiev i början av kriget har Ryssland lagt om sin strategi, vilket nu börjar ge resultat. Enligt västliga experter samarbetar de ryska vapenslagen nu på ett bättre sätt. Samtidigt har mer trupper koncentrerats på ett mindre område, när striderna till stor del kommit att handla om att omringa och inta staden Sievjerodonetsk.

Denna sista stora stad i Luhansklänet håller nu på att erövras av den ryska militären, men till en hög kostnad för båda sidor. I slutet av maj sade Volodymyr Zelenskyj att antalet stupade soldater var 60–100 varje dag och antalet sårade 500. Redan det var mycket höga siffror.

Nu dödas 200–500 ukrainska soldater varje dag i striderna i Donbass, uppgav David Arachamia, gruppledare för president Zelenskyjs parti i det ukrainska parlamentet, på torsdagen. Betydligt fler såras, enligt honom.

Annons

Annons

Den ryska sidan har inte offentliggjort den typen av uppgifter, men antalet dödsoffer på den ryska sidan antas vara ännu högre åtminstone när det gäller striderna i Sievjerodonetsk, där försvararna har nytta av den höga terrängen på andra sidan floden Donets samt av bebyggelsen.

Alla tre broar från Sievjerodonetsk uppges nu ha förstörts, vilket gör det ytterst svårt att evakuera kvarvarande civilbefolkning.

Fyrfaldigt besök och löften om vapen

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi samt Rumäniens president Klaus Iohannis anlände under torsdagen till Kiev, där de träffade president Zelenskyj och besökte förorten Irpin, där ryska trupper misstänks ha begått omfattande övergrepp mot civilbefolkningen.

Stämningen mellan den tyska ledningen och Zelenskyj har varit spänd sedan Ukraina sade nej till ett besök av den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier, som den ukrainska sidan menar har haft för nära relation till Vladimir Putin. Konflikten kan anses överspelad nu när Olaf Scholtz kommit på besök – utan Steinmeier – och skakat hand med Zelenskyj.

Ukraina har uttryckt missnöje över att utlovade vapenleveranser från väst drar ut på tiden. Tyngre vapen behövs snabbt för striderna kring Sievjerodonetsk, menar den ukrainska sidan. Flera västländer har i veckan lovat mer stöd, både i form av vapen och i reda pengar. USA:s president gav i veckan besked om ett nytt militärt stödpaket värt en miljard dollar.

Annons

En massgrav i närheten av Kievförten Butja undersöktes måndagen den 13 juni. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Annons

Turkiet vill diskutera spannmålsexport

Turkiet meddelade i veckan att landet kan stå värd för ett nytt möte för att lösa problemet med export av spannmål från Ukraina. Miljontals ton vete är fast i ukrainska hamnar som är blockerade eller ockuperade av Ryssland, vilket befaras leda till matbrist i länder som är beroende av spannmålsimport.

Förra veckans samtal mellan Ryssland och Turkiet ledde inte till någon lösning. Turkiet föreslår nu ett möte där FN, Ryssland, Ukraina och Turkiet deltar. Syftet är att möjliggöra exporten genom att öppna ”säkra korridorer” för lastfartyg.

Jätteskylten vid infarten till Mariupol var målad i Ukrainas färger. Inför firande t av den ryska nationaldagen den 12 juni hade de ryska ockupanterna målat om skylten och bytt ut den fjärde bokstaven ”i” vars ryska variant skiljer sig från den ukrainska. Foto: AP

Nya rykten om rysk annektering

Allt mer tyder på att Ryssland på ett eller annat sätt kommer att försöka annektera de nya ockuperade områdena i Ukraina. Ryska pass har börjat delas ut bland annat till invånare i Cherson, även om entusiasmen verkar ha varit begränsad. I lördags deltog 23 personer i en ceremoni där ryska pass överlämnades.

Olika representanter för de ryska ockupationsmyndigheterna har under de senaste veckorna talat om planerade ”folkomröstningar”. ”Ryssland är här för alltid”, meddelade Andrej Turtjak, partisekreterare i Putins parti Enade Ryssland under ett besök i Cherson redan i början av maj.

Annons

I veckan citerade den respekterade exilryska nyhetssajten Meduza ett antal anonyma källor i maktens korridorer som uppgav att de ockuperade områdena troligen kommer att ingå i ett nytt ”federalt distrikt” som kommer att anslutas till Ryssland.

Den nya annekteringen ska enligt uppgifterna ske när situationen på fronten tillåter det, möjligen i mitten av juli, men mer sannolikt på den ryska valdagen den 11 september.

Bild: Krister Cronqvist

Annons

Annons

Till toppen av sidan