AnnonsDM

Här kunde Nahed satsa på sin affärsidé

”Do More” är ledorden för nyöppnade DM på Drottninghög. I ett unikt samarbete med Helsingborgs stad kan de som stått långt ifrån arbetsmarknaden få möjligheten till ett fast jobb. Efter nio år utan fast jobb lade Nahed Baslahlos kompetens och driv grunden till second hand-satsningen DM Textil.

Nahed Baslahlo.

Här hittar du DMs program

Helsingborgarnas nya mötesplats på Drottninghög slog innan sommaren upp portarna för allmänheten. På DM finns bland mycket annat ett kök med cateringverksamhet och en foodtruck tillsammans med en kommersiell odling efter urban farming-modell. Här kan besökaren köpa sin lunch eller kaffe, och ta en paus det gröna.

DM står för Do More. Utöver ett vara en lokal handels- och mötesplats är satsningen en plattform för att ge människor möjlighet att helt enkelt göra mer, mer av vad de själva brinner för.

Nahed Baslahlo kom till Sverige från Syrien för nio år sedan. Hon är utbildad sömmerska, designer och lärare i textilslöjd. Hennes kompetens och brinnande klädintresse lade grunden till nya DM Textil.

Jag har många idéer och DM har hjälpt mig att uppfylla min dröm

Verksamheten är dels en second hand-butik med kläder, skor och väskor. Dels kan kunder lämna in kläder för att få dem omsydda eller lagade - så att de kan användas igen. Som med mycket annat på DM är hållbarhet den röda tråden.

– Det är jättesynd att kasta kläder bara för att de inte är nya. Jag hade tänkte mycket på hur man skulle kunna använda alla kläderna en andra gång. Jag har många idéer och DM har hjälpt mig att uppfylla min dröm, säger Nahed Baslahlo.

Att Do More är parollen på Drottninghög syns tydligt genom rekryteringsverksamheten i DM Recruit. Inom ramen för DM Recruit, som drivs i samarbete med med arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad, erbjuds människor som står långt ifrån arbetsmarknaden en möjlighet att komma i arbete. Nahed Baslahlo är en av hittills totalt 53 personer som fått jobb genom samarbetet.

Sara Sellerfors, projektledare på IKEA, som är med och driver DM Recruit.

– När man som Nahed kommer hit med en lärarexamen från sitt hemland får man inte jobba som lärare om man inte får utbildningen validerad. I nästan alla fall innebär det att man måste läsa på universitetet, och det är inte så lätt, säger Sara Sellerfors, projektledare på IKEA, som är med och driver DM Recruit.

Mot den bakgrunden har Nahed Baslahlo haft svårt att hitta ett fast jobb i Sverige, speciellt inom det område hon är utbildad och brinner för.

– När vi träffade Nahed i en av våra rekryteringar föddes idén till DM Textil. Hos oss behöver man inte ha papper på att man gått en universitetsutbildning i Sverige. Vi såg talangen Nahed har och det är lite av poängen här, att kunna fånga det, säger Sara Sellerfors.

Nahed Baslahlo berättar att åren utan fast arbete varit svåra, och att hon känt sig orolig för framtiden.

– Nu trivs jag jättebra. Det är trevliga kollegor och chefer, alla jobbar tillsammans.

Hon är också full av idéer på att utveckla DM Textils hållbarhetsprofil ytterligare.

– Jag har kompisar som använder sina festkläder bara en eller två gånger. Kanske kan man öppna en avdelning med festkläder, där man också kan hyra ut kläder och inte bara sälja?

En annan av hennes tankar för framtiden är ett medlemskap, där medlemmarna för en låg månadsavgift skulle kunna hämta ut exempelvis tre begagnade plagg i månaden mot att man samtidigt lämnar in tre andra som kan fixas till.

– Jag har många idéer för jag tycker så mycket om kläder. Vi måste hitta sätt så att vi inte kastar så mycket kläder, för miljön, för ekonomin och för framtiden.

Läs mer om DM och vad du kan uppleva och på plats på Drottninghög

Fakta

DM

Vad?
En marknads- och mötesplats med fokus på mat, hälsa, gemenskap, jobb, kunskap och odling, med utrymme för evenemang och aktiviteter av olika slag
Var?
Blåkullagatan 40, i korsningen Drottninghögsvägen och Vasatorpsvägen
När?
Öppet i stort sett varje dag, året om
Hur?
Till fots, med buss (linje 1 till hållplatsen Vasatorps trädgård), cykel eller bil (parkeringsmöjligheter finns)

Här hittar du DMs program

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan