Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Privatiserad bilbesiktning gjorde den varken billigare eller bättre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilprovningen öppnades för privata företag sommaren 2010. Sju år senare, 2017, hade priset ökat med cirka 50 procent – från cirka 300 kronor till cirka 450 kronor. Det skriver Bert Alfson.

Annons

Privatiseringen diskuteras ofta om den är bra eller inte. Främst är det då frågan om privatiseringen av skola, äldrevård och sjukvård som debatteras.

De partier som driver privatiseringen gör oftast detta med motiveringarna att genom konkurrens så blir det både billigare och bättre. Däremot följer man sällan upp om dessa påståenden stämmer och framför allt om det visar sig vara helt fel så förs ingen debatt om att ”backa” privatiseringen.

Annons

Annons

En verksamhet som privatiserats men där i stort sett ingen debatt om detta skett är bilbesiktningen. Vad hände? Blev det billigare? Blev det bättre?

Jag vågar påstå att det varken blev billigare eller bättre.

Bättre kan man kanske säga eftersom det finns fler ställen att välja på när man ska besiktiga bilen. Det är ofta lättare att snabbt få en besiktningstid än det var tidigare. Men när en så viktig fråga som trafiksäkerhetsfrågor, och faktiskt frågan om liv och död läggs ut på kommersiella händer blir jag orolig.

Risken har ökat betydligt att verkstäder ser mellan fingrarna med fel som en bil kan vara behäftade med. Dels för att inte irritera sin kund men också för att de i flera fall därmed också godkänner sitt eget utförda verkstadsarbete. Inte vill man väl underkänna det arbete man själv utfört? Risken för att mutor kan förekomma har också ökat.

Men hur är det med priset då? Nog måste det väl i alla fall ha blivit billigare. Det lovade ju de partier som drev igenom privatiseringen och just det argumentet används fortfarande idag som anledning till att privatisera andra verksamheter.

Nej, det blev inte billigare. Bilprovningen öppnades för privata företag sommaren 2010. Sju år senare, 2017, hade priset ökat med cirka 50 procent – från cirka 300 kronor till cirka 450 kronor. Detta under ett antal år när det varit ingen eller i alla fall väldigt låg inflation.

Annons

Nu fem år senare har denna prisökning inte stannat av utan gått upp ytterligare med drygt 20 procent. Allt trots att inflationen varit mycket låg och räntorna varit i botten.

Snälla ni partier som kämpar för att sälja ut och privatisera viktiga samhällsfunktioner. Kan ni förklara för mig varför?

Bert Alfson

Annons

Annons

Till toppen av sidan