Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Viktigt att värna om dem som arbetar med kommunens kärnverksamheter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Politiker! Värna de som arbetar med kommunens kärnverksamheter. Ge dem möjlighet att arbeta professionellt. Det skriver Birger Nilsson.

Annons

Arbetsmiljön är en grundläggande faktor för att behålla medarbetare och vara en attraktiv arbetsplats. Det är många faktorer som tillsammans utgör arbetsmiljön.

För det första måste man ha möjlighet att utföra ett professionellt arbete. Man ska ha rätt utbildning. Man behöver tid för det arbete som ska utföras. Man behöver material och rätt utrustning. Man behöver ha en chef som lyssnar på verksamhetens behov och försöker tillgodose dem. Man behöver en chef som respekterar den anställdes professionalitet och yrkeskunskap.

Annons

Annons

Det måste vara högt i tak så att man kan diskutera behov och alternativa lösningar. Det krävs fortbildning med kvalitet. Man måste ha lika lön för lika arbete. Komplettera gärna med arvodestjänster om det behövs. Det ska finnas tid för vila och återhämtning mellan arbetspassen… och säkert mycket mer.

Det är ni politiker som har ansvaret! Det är ingen respekt för lärares professionalitet att låta dem vara värdar på jippoföreläsningar. Det är ingen respekt för läkarnas professionalitet att låta patientkontakten vara 40 procent av arbetstiden.

Politiker! Värna de som arbetar med kommunens kärnverksamheter. Ge dem möjlighet att arbeta professionellt. Då får ni arbetsplatser som blir populära. Skär ner administrationen. Den är idag i mångt och mycket ett självändamål. Sluta belöna er själva med olika utmärkelser eller skapa ett bestående eftermäle genom att bygga spektakulära byggnader. Ert uppdrag kräver seriösa utövare!

PS. Jag förväntar mig att Helsingborgs vård och omsorg ligger i topp tio vid nästa mätning från SKR. Lars Thunberg (KD) beskriver ju en verklighet som låter ganska perfekt.

Skrivet av en som varit chef för 50–100 personer i cirka 30 år.

Birger Nilsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan