Annons

Annons

Annons

Heidi Avellan

opinion

Heidi Avellan
Klaga inte över svensk sommar. Sälj den.

Text

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Blött och svalt – och underbart.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Växlande molnighet med en del solchanser. 16 till 20 grader. Ett nytt lågtryck är på väg in västerifrån … Det är årets väderviktigaste vecka och rapporterna från SMHI är nedslående. Eller? Gläds åt skurar och lagomvärme. Klaga inte över det svenska sommarvädret. Sälj det.

Sällan har 14 grader och duggregn känts så befriande som när vi nådde färjeläget i Rostock i helgen – och inte genom ett regnigt Europa, som Tomas Ledin sjöng på 90-talet, utan från ett stekhett Berlin. 37 grader i skuggan, och då ändå ingenting mot den tidiga värmebölja som södra Europa flämtar i.

Annons

Annons

Hetluften från Afrika håller Spanien, Portugal, Frankrike och Italien i ett järngrepp. Äldre och sköra människor måste skyddas. Tipsen är att stanna inne eller kanske söka upp en gammal stenkyrka eller byggnad med luftkonditionering, sägs det på bilradion. Så bland turistbussarna i kön till färjan kommer tanken: varför inte bjuda in äldre som lider av värmen? Några veckors sommarkollo i lågtryck måste vara en lisa för dem som lider bakom neddragna persienner, med fara för sitt liv: 2003 avled uppemot 15 000 av hettan i Frankrike. Sedan dess har myndigheterna där inrättat tempererade salar och en rad andra lindrande åtgärder.

Nordisk svalka kunde antagligen spara vården pengar – och rädda liv.Besöksnäringen behöver inte saluföra Gamla stan, Ven eller Höga kusten. Den kan helt enkelt sälja svensk sommar.

Allt medan också klimatförnekarna tvingas inse att läget är illa och blir värre.

I norra Italien måste vattnet ransoneras, Pofloden ligger tre meter under normal nivå. I Frankrike tvingas kärnkraftverk stänga för att kylvattnet i floderna är för varmt. I norra Spanien härjar skogsbränderna redan.

Vi inte bara kan göra något åt klimatförändringarna. Vi måste. Stoppa utsläppen av växthusgas och hitta sätt att leva med det förändrade. Som sommarkollo för äldre européer i ett regnigt Småland.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan