Annons

Annons

Annons

Midsommar

Här kan du fira traditionell midsommar

Med blommor, stänger och dans ska midsommarafton firas på flera ställen i nordvästra Skånes inlandskommuner. Här är några av platserna som kan vara värda ett besök.

Text

Stänger ska kläs och resas innan dansen tar vid.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Bjuv

Skromberga blåsorkester spelar traditionsenligt på Gröningen i Ekeby. Allmänheten är välkommen att hjälpa till att klä midsommarstången redan vid klockan 10. Därefter väntar marsch genom byn vid 13.30, med stopp vid Solhemmet, för att till slut landa på Gröningen vid 14. Då bjuds det på drilluppvisning och dans kring stången.

Klippan

Annons

Klippans hembygdsförening bjuder in alla som vill till att klä midsommarstången i Elfdalens hembygdsby. Följs av danslekar, lotteri och fiskedamm som pågår fram till 16. Kylande glass och uppiggande kaffe finns, men besökare uppmanas att gärna ta med eget fika och egna blommor.

Annons

Föreningen Klippan Amatörernas Folkdanslag anordnar midsommaraftonsfirande med uppvisning på Ljungåsen i Östra Ljungby och program med midsommarlekar och uppvisningar på Tingsgården i Stidsvig.

Perstorp

Det traditionella firandet på Hembygdsgården har ställts in då gården ännu inte blivit återställd.

Åstorp

Mellan klockan 11 och 13 firas det midsommar på Perslunds hembygdsgård. Hembygdsföreningen bjuder in alla att ta med blommor och grönt till midsommarstången. När den är klädd spelar Jan-Erik Brovinius upp till dans och ringlekar. Ta gärna med fika och slå dig ner i gröngräset.

I Kvidinge är det midsommarfest på gräset utanför hembygdshallen mellan klockan 13 och 15. Det är Kvidinge sockens hembygdsförening som ordnar midsommarfest för första gången och det bjuds bland annat på ansiktsmålning och trollerishow.

Örkelljunga

Traditionsenligt midsommarfirande på Ingeborrarpsgården, med början klockan 12 då stången kläs. Dansen börjar klockan 14. Gårdsbutiken och värdshuset håller öppet. Inträde: 50 kronor för vuxna, gratis för barn.

Dessutom vernissage av Xanna Åkervindas utställning ”Skogsväsen” med keramiska konstverk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan