Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönika

HD satsar på unga väljare - gratis prenumeration fram till valet

Text

Att få gå och rösta är en rättighet och ett privilegium som utgör själva kärnan i en demokrati.

Om knappt tre månader är det val i Sverige. En av de viktigaste uppgifterna vi journalister har är att få fram fakta och information så att ni medborgare har ett sakligt underlag när ni ska fatta beslutet vem eller vilka ni ska rösta på den 11 september.

Nu väljer vi på HD att öppna upp vår sajt och journalistik för de yngsta väljarna fram till valet - de mellan 18 och 25 år, där många kanske röstar för allra första gången. Det finns flera skäl till varför vi tycker detta är en bra idé.

Annons

Annons

• Vi gör det för att vi vill ge dig som är ung möjlighet att hålla dig informerad om var lokala, regionala och rikspolitiker står i olika frågor.

• Vi gör det för att du som ung ska kunna bredda dina kunskaper och kunna ta mer aktiv del i samhällsdebatten, vilket i förlängningen stärker demokratin.

• Vi gör det för att vi vet att den fria och oberoende journalistiken är en avgörande del av en fungerande demokrati.

• Vi vet också att ni unga är samhällsintresserade, men av olika skäl kanske inte alltid väljer den lokala tidningen när ni ska informera er om vad som händer i er omvärld.

Därför ser vi också det här som en möjlighet för oss på tidningen att visa upp all den viktiga journalistik vi publicerar om nordvästra Skåne. Kanske väljer ni med tiden att teckna en digital prenumeration så att vi kan fortsätta göra kvalificerad lokaljournalistik.

Att vara samhällsintresserad är bra, men för att kunna påverka på riktigt behöver man ha koll på hur demokratins kugghjul hakar i varandra. Förstå hur beslut tas, när och av vem.

I höst röstar vi i tre val: riksdag, region och kommun. Traditionellt fokuserar många på riksdagsvalet eftersom partiledare och de stora övergripande frågorna är det som får störst utrymme i våra riksmedier. Men många viktiga frågor avgörs på kommun- och regional nivå.

Annons

Ta skolan. Det hjälper inte att skälla på riksdagspolitikerna om du är missnöjd. Det är ett område som dina kommunalpolitiker ansvarar för. På samma sätt har kommunen inget ansvar för beslut i sjukvårdsfrågor. De avgörs i regionfullmäktige.

Annons

Allt kokar ner till att ha koll och läsa på. Det finns inga genvägar. Ju bättre påläst du är, desto större möjlighet har du att på allvar ge dig in i samhällsdebatten och påverka.

Vi hoppas kunna vara en hjälp på vägen. Välkomna till Helsingborgs Dagblad!

Länk till erbjudandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan