Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Veckan som gick i Ukraina: Ryska spioner gripna i Kiev

Ryssland rasar över blockaden av Kaliningrad. Ukrainska trupper i öster riskerar omringning. Två högt uppsatta regeringstjänstemän greps i Kiev. Kalle Kniivilä summerar veckans viktigaste händelser i kriget.

Text

Kievbor tar avsked från den 24-årige journalisten och medborgaraktivisten Roman Ratusjnyj som stupade i striderna om staden Izium den 9 juni och begravdes i Kiev den 18 juni. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Annons

Ryssland rasar över blockaden av Kaliningrad

Det blir allvarliga konsekvenser för Litauen om landet inte häver förbudet att transportera sanktionerade varor till den ryska exklaven Kaliningrad, meddelade ryska myndigheter i veckan.

”Om inte godstrafiken mellan Kaliningradregionen och resten av Rysslands territorium inom en snar framtid är återställd till fullo, förbehåller sig Ryssland rätten att agera för att skydda landets nationella intressen”, skrev det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

– Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att svara på dessa fientliga handlingar, sade Nikolaj Patrusjev, sekreterare för det ryska säkerhetsrådet, vid ett säkerhetsmöte i Kaliningrad.

Det militärt viktiga Kaliningrad ligger inklämt mellan de två Natoländerna Litauen och Polen, och saknar landförbindelse med resten av Ryssland. Järnvägs- och landsvägsförbindelserna från Belarus över litauiskt territorium är avgörande för Kaliningrads försörjning.

Annons

Annons

Det är inte Litauen utan hela EU som beslutat om sanktionerna som trädde i kraft den 17 juni. Restriktionerna gäller bland annat järnvägstransport av stålprodukter, men även många andra varor finns på listan över varor som inte längre får fraktas till Ryssland över EU:s territorium.

Ryska spioner gripna i Kiev

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU meddelade i veckan att två högt uppsatta tjänstemän gripits i Kiev, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland. En av de gripna, en kvinna, var avdelningschef på regeringskansliets sekretariat medan den andre, en man, var avdelningschef i handelskammaren.

Enligt SBU fick spionerna betalt efter hur värdefull information de kunde leverera, upp till 15 000 dollar (drygt 150 000 kronor) för särskilt viktiga upplysningar. De ska ha lämnat över uppgifter om landets försvarskapacitet, om gränsbevakningen och personupplysningar om anställda inom rättsapparaten.

Gripandet ska ha varit resultatet av en ”omfattande specialoperation”. Båda gripna sitter nu häktade misstänkta för landsförräderi.

Omringning hotar ukrainska trupper i öster

Hårda strider med stora förluster för båda sidor fortsätter att rasa kring städerna Sievjerodonetsk och Lysytjansk i östra Ukraina – de enda större städer i Luhansklänet som fortfarande inte intagits av Ryssland.

De ryska trupperna uppgavs i slutet av veckan ha avancerat mot Lysytjansk från söder, och risken att de ukrainska försvararna blir omringade var stor. Även vägen från Bachmut till Lysytjansk var under angrepp.

Annons

De ryska trupperna fortsatte i veckan också att avancera mot den strategiskt viktiga staden Slovjansk i Donetsklänet.

Annons

Amerikaner tillfångatagna

Två amerikaner som stred på den ukrainska sidan har tillfångatagits av de ryska trupperna. Alexander Drueke och Andy Huynh försvann den 9 juni.

I veckan nämnde Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov dem för första gången i en intervju med det amerikanske tv-bolaget NBC.

– De är legosoldater som varit delaktiga i olagliga verksamheter på ukrainskt territorium. De deltog i beskjutning av vår militära personal. De utsatte dem för fara, sade Peskov.

Enligt Peskov ska männen ställas inför rätta för brott de påstås ha begått. Tidigare har två brittiska och en marockansk medborgare dömts till döden av en ”domstol” i den ryskstödda utbrytarrepubliken DNR.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan