Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Få landsbygdsbor är glada över att få allt fler vargar inpå husknuten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Framöver bör du och andra vargförespråkare torgföra ert kunnande hos fårägare som fått djur dödade. Det skriver Ingemar Göthberg i en kommentar till Rolf Orrling som förespråkar en större vargstam i Sverige. Bilden visar får dödade av varg.

Annons

Kommentar till insändaren med rubriken: ”Nästan alla är lyckliga och glada över mötet med detta ståtliga djur” av Rolf Orrling.

Du gnäller på Sveriges regering, Sveriges ståndpunkt till EU:s lagar om biologisk mångfald, Naturvårdsverket, Jägarorganisationer, -jägare och fåravel kopplat till slakt. Därutöver söker du acceptans för vargens utbredning genom att referera till tre andra europeiska länder med fler vargar.

Personligen är jag stolt över att Sverige kan ha sin uppfattning om antal vargar, att låta EU bestämma har jag sett nog av i andra sammanhang.

Det slutar aldrig att förvåna mig hur smalt förespråkare tänker och argumenterar med sin uppfattning, det kan vara bevarande av fiskar i åar, skogsfåglar, biologisk mångfald och här är det vargar. Ett ord dessa försvarare sällan väger in är helheten. Men åsikter är till för att höras och synas.

Annons

Annons

Du glömmer eller förbiser mycket- annat på landsbygden. Där kanske man har etablerat verksamheter inom boende, mat, naturupplevelser med växter och vilt, uthyrning jakt och fiske, ridturer och camping för många besökare. Fundera på hur dessa besökare upplever närheten till varg som ökar i antal.

Du raljerar över jägare och rädslan för att deras jakthundar skall drabbas av varg. Du avfärdar jakten som en syssla- för nöjesjägare men förstår inte jägarnas, markägarnas villkor kopplat till antalet vilda djur som jaktvårdsområden och jaktlag har att förhålla sig till i balans med naturen som markägare föder med grödor, bär och skog.

Du förbiser kostnader som jägare har, jaktprov, licens, utrustning, -vapen och jaktarrende.

Du ondgör dig över jakt med hund som stressar och plågar viltet. Du borde- byta ut ordet hund mot varg och se helheten hur vargen stressar och dödar bytet som slits sönder och äts levande.

Du borde lära dig mer av historien- hur primitiva människor lyckades att döda, tillaga och äta vilda djur eller- hur långt senare generationer vid slakt saltade och rökte kött. Dessa gene-rationer såg som de flesta vet, vargen som ett hot, en konkurrent om maten. Att en del numera avstår kött är deras val och kan stanna där. Men för andra är jakt och det som får skjutas en tillgång som inhemsk producerad viltmat, det är deras val. Andra hot mot viltet är trafiken och ibland sjukdomar.

Annons

Läste av en händelse nr. 6 Jaktmarker och Fiskevatten, där överväger ett jaktlag i Dalarna att avstå årets älgjakt för att rädda de stora djuren som kan stärka stammen. Hotet är både varg och björn på det 23 000 hektar stora jaktområdet. (motsvarar 32 800 fotbollsplaner).

Annons

”Det får inte vara upp till enskilda intressegrupper att bestämma över hur vår natur skall vara sammansatt”. Så klockrent uttryckte du dig i slutet på din artikel och citatet går i retur. Tack för den passningen och helhetssynen.

Framöver bör du och andra vargförespråkare torgföra ert kunnande hos fårägare som fått djur dödade och på ett jaktvårdsmöte samt besöka en djurpark med varghägn att yla loss i så mungiporna åker upp igen. Även det en helhet.

Ingemar Göthberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan