Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Munskydden på igen – och räkna all förkylning som covid

Läget är inte akut. Men sedan början av juni ökar covid-19 åter i Skåne. Läkaren Jörgen Wenner uppmanar nu nordvästskåningarna att betrakta all förkylning som covid. I sommarens tajta läge behöver vården hålla all personal frisk.

Munskydd på! Sedan smittan började öka har Helsingborgs lasarett återinfört munskydden vid kontakt med patienter.

Bild: Britt-Mari Olsson, Anders Malmberg

Annons

Första veckan i juni konstaterades 80 fall av covid-19 i Skåne. Sedan dess har smittan ökat vecka för vecka. I förra veckan var antalet fall 330. På Helsingborgs lasarett är fyra patienter inlagda för covidvård.

Ökningen i Sverige och i andra europeiska länder beror troligtvis på att den senaste virusvarianten, BA.5, är mer smittsam än andra varianter av viruset uppger Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

På Helsingborgs lasarett är munskydden nu återinförda vid patientnära kontakter.

Även om få är hemma med covid, så behöver vi varje medarbetare

Andelen positiva test i Skåne har ökat under månaden med omkring 10 procent till 25 procent hos patienterna. Var fjärde testad är alltså smittad. Bland de vårdanställda är ökningen ännu lite högre – från 7 procent till 27.

Sedan i februari är det bara patienter och personalen inom vården som testas – och då bara om de har symtom eller har utsatts för smitta.

Det gäller även inför operation, förklarar kirurgen Jörgen Wenner, som är biträdande förvaltningschef Skånes sjukhus nordväst.

– Vi har inte screening av alla längre, som vi hade under covidvågorna tidigare, säger han.

Smittan verkar inte orsaka svårare sjukdom eller vara mer dödlig än sina föregångare. De vaccinationer som finns skyddar även mot att bli svårt sjuk av denna variant.

Men Jörgen Wenner tar den ökande smittan på allvar. Sjukvården kommer att följa utvecklingen noga. Just nu är antalet patienter som belastar vården lågt, men sjukvården har som bekant en mycket tuff personalsituation.

– Även om få är hemma med covid, så behöver vi varje medarbetare, säger Jörgen Wenner.

Annons

Hur ska jag tänka som medborgare?

– Vid luftvägssymtom, så utgå från att det är covid. Sanna hemma från jobbet och undvik sociala kontakter. Vi har stor respekt för hur en ökad smittspridning kan påverkar en ansträngd vård under sommaren.

Annons

Annons

Till toppen av sidan