Annons

Annons

Annons

Annons

Perstorp

De trivs med treskift och kemikalier

Det är varmt och svettigt och ett infernaliskt oväsen. Men sommarjobbarna på Perstorps AB trivs med sina uppgifter.

– Här är en bra stämning, med många trevliga arbetskamrater, säger Tobias Åkesson, som gör sin första sommar i kemindustrin.

Tobias Åkesson och Elias Nilsson gillar sitt sommarjobb.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Solen steker rejält inne på fabriksområdet på Perstorps AB, och inte blir det svalare av de tjocka skyddskläderna. Men att svetten lackar i pannorna verkar inte bekomma killarna som sommarjobbar inne på Pentan det minsta.

Avdelningen har fått sitt namn efter produkten som tillverkas här.

– Det var min bror som tipsade mig om detta sommarjobbet och jag trivs bra. Det har varit mycket att lära men det får man ta som en utmaning, säger Elias Nilsson med hög röst för att överrösta dånet från tillverkningen.

Tobias Åkesson tror han kommer ha nytta av erfarenheterna från Pentan i sin utbildning till högskoleingenjör. Elias Nilsson, som läser ekonomi, är inte lika säker.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Tillsammans med Tobias Åkesson arbetar han i Pentans kontrollrum. Härifrån övervakar de processen där acetaldehyd och formalin blandas med lut för att framställa penta, ett tillsatsmedel som används i färgindustrin.

Annons

– Om larm kommer in får vi höja eller sänka flödena via datorn eller gå ut och spola ledningarna ifall det blivit stopp, förklarar Tobias Åkesson.

– Men vi går också ronder runt anläggningen och kollar att allt ser bra ut och att det inte håller på att stoppa upp någonstans, lägger Elias Nilsson till.

”Jag är inte en sån som vill sitta stilla vid datorn så detta arbetet passar mig bra”, säger Otto Svensson.

Bild: Niklas Gustavsson

Den färdiga produkten tar Otto Svensson och Rasmus Elofsson hand om. De packar den färdiga pentan i säckar och ser till kunderna får vad som efterfrågats.

– Vi packar antingen i småsäckar på 25 kilo eller det som kallas big bags som rymmer 200, 300, 500 eller 1 000 kilo. Det beror på vad kunderna vill ha, säger Otto Svensson.

– Otto och jag har ju nästan hela ansvaret för säckningen och ska se till att rätt produkt hamnar hos rätt kund. Det är roligt med så mycket egenansvar, fyller Rasmus Elofsson i.

”Det är ett skönt ställe att jobba på, med ett lagom tempo. Det finns alltid saker att göra, men man kan göra det i lugn takt”, säger Rasmus Elofsson

Bild: Niklas Gustavsson

Otto Svenson har varit här på praktik tidigare, men det är första sommaren de fyra killarna arbetar på Perstorp AB.

Annons

– Här är en bra stämning, med många trevliga arbetskamrater. Att arbetet är treskift är inte så jobbigt, det har vi ju igen när friveckan kommer, säger Tobias Åkesson.

Annons

Trots att han bara gjort nio arbetsdagar kör Rasmus Elofsson motviktstrucken med van hand.

Bild: Niklas Gustavsson

Skulle ni kunna tänka er att jobba här i framtiden med?

– Min plan är att plugga vidare till hösten, men jag kan definitivt tänka mig att komma tillbaka och sommarjobba, säger Rasmus Elofsson

– Jag har inga sådana planer. Jag hade lätt kunnat tänka mig att jobba vidare här till hösten, säger Otto Svensson.

”Tack vare att vi fick en bra säkerhetsutbildning så känner vi oss väldigt säkra”, säger Elias Nilsson, med Tobias Åkesson till höger.

Bild: Niklas Gustavsson

Fakta

Sommarjobbare på Perstorp AB

  • I år har 73 ungdomar fått sommarjobb på företaget, 13 inne på kontoret och 60 på olika ställen i produktionen.
  • De flesta kommer från Perstorps gymnasium som är en viktig rekryteringsbas.
  • Mellan 15 och 20 procent av företagets 270 anställda började som sommarjobbare.
  • Alla nya sommarjobbare får en tvådagars säkerhetsutbildning som innehåller både praktiska och teoretiska moment.

Annons

Annons

Till toppen av sidan