– Det har varit två jobbiga år, säger Karl-Eric Persson, ordförande för Perstorps hembygdsförening, och blickar mot byggnadsställningarna.
Återställningen av Perstorps hembygdsgård har tagit längre tid än planerat. Eftersom det är kommunen som äger gården behöver processen följa specifika direktiv, vilket Karl-Eric Persson menar är vad som dragit ut på arbetet i två år.
Han menar att kommunen skött det så bra de kan, men hembygdsföreningen har onekligen lidit.
– Allting har legat nere. Föreningen har nästan legat nere. Vi är handlingsförlamade, säger han.

Karl-Eric Persson dagen efter branden den 31 juli 2020, här ihop med före detta räddningschef Leif Hylander. ”Jag grät”, säger Karl-Eric Persson om då han fick höra om att gården stod i lågor.
Bild: Jakob Thorell
Annons
Dessutom har det varit svårt att få tag på kunniga timmermän – arbetare som kan återuppbygga gården så likt som möjligt. Enmansföretaget Svartjordens bygghantverk och kulturhistorieexperten Kalle Melin fick förtroende att återuppbygga gården så likt originalet som möjligt, med några modifikationer.
Annons
– Det behövs så att inte vi och kommunen springer iväg och säger ”Nu ska vi göra så, så, så, så”, säger Karl-Eric Persson.

Byggnadsarbetarna Andreas Högstedt och Rami Ahmad ser till att byggnadsställningen landar rätt.
Bild: Viktor Wallén
Den nya gården har fått en uppgraderad brandsäkerhet: en skyddande brandduk har lagts mellan vasstak och stommen, en yttre trappa har byggs som en extra utrymningsväg och ett modernt brandlarmssystem har installerats. Systemet larmar räddningstjänst på egen hand om det känner av brand och föreningen är bland de första i Sverige att använda det.
– Det är verkligen ”high-tech”, säger Karl-Eric Persson stolt.
Det ska tapetseras, inredas och lerklinas – då väggarna smetas med lera för att bland annat brandskydda huset. Först ut är tapetseringen som föreningen hoppas påbörja nu i juli. Dessutom kommer fasaden förnyas och gavlar sättas på plats.

Resten av byggnadsställningarna tas ned på onsdag. Då kommer taket kunna beundras av samtliga som färdas längs Oderljungavägen.
Bild: Viktor Wallén
Sedan ska de mer okänsliga möblerna flyttas in, varav flera står i en hemsnickrad värmekammare för att skyddas. En hel del känsligt material bevaras hos Arkivcentrum Syd i Lund.
Annons
Annons
Efter branden bad föreningen om historiskt material från allmänheten för att kompensera för det de förlorade. En ny liten samling har därav skapats, bland annat en komplett kaptensutrustning från hemvärnet.

Fasad och gavlar kommer sättas på plats som nästa steg i återställningen av gården.
Bild: Viktor Wallén
Föremålen kommer från såväl företag som privatpersoner, och Karl-Eric menar att deras historiska värde inte bör glömmas bort.
– Man måste veta historien. Då vet man också hur det ser ut någorlunda i nutid.
Karl-Eric Persson berättar att de kommer kunna börja tapetsering nu i juli och flytta in möblerna och samlingen till jul. Den första aktivitet som kommer anordnas vid hembygdsgården är nationaldagsfirandet 2023.