Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”USA:s och Sveriges gemensamma historia bygger på tro på mänskliga fri- och rättigheter.”

Vi kan inte låta den starkes rätt ersätta den europeiska säkerhetsordningen, skriver Erik D Ramanathan, USA:s ambassadör i Sverige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med USA:s försvarschef Mark Milley och USA:s Sverigeamassadör Erik D Ramanathan ombord på amerikanska USS Kearsarge.

Bild: Fredrik Persson

Annons

Det var mitt i sommaren, för 246 år sedan idag, som den amerikanska självständighetsförklaringen skrevs under.

I år tillbringar jag denna dag på Gotland, i Almedalen. Det känns extra passande att fira USA:s självständighet under en vecka som är ett firande av svensk demokrati.  

När amerikaner samlas för att fira den 4 juli är det inte bara en ursäkt för att smälla fyrverkerier och umgås med familj och vänner. Det är en dag att högtidlighålla frihet och demokrati, de principer som USA grundades på.

En dag som denna vill jag påtala hur mycket USA värdesätter de djupa band som finns mellan USA och Sverige sedan mer än 200 år. Vår gemensamma historia bygger på vänskap, ömsesidig respekt och tro på mänskliga fri- och rättigheter.

Annons

Den beslutsamhet miljoner svenskar som emigrerade till USA visade, och deras hårda arbete för att hjälpa till att bygga upp landet, lade grunden för det djupa samarbete som finns idag. 

Annons

USA och Sverige samarbetar globalt för att hantera klimatkrisen, försvara mänskliga rättigheter, bekämpa autokrati, terrorism, brottslighet och folkhälsoutmaningar.  

Utbytet av innovationer, handel och investeringar mellan USA och Sverige växer sig starkare för varje dag. Jag är stolt att få arbeta i Sverige och med Sverige inom så många områden.  

Men när vi i år firar USA:s självständighet tvingas vi också bevittna hur ett land i hjärtat av Europa kämpar för sin självständighet. Ukrainas modiga befolkning slåss för sin frihet mot en tyrannisk regim som vill kväsa den. Putins regim visar en oerhörd grymhet och trampar på den världsordning som byggdes ur askan efter andra världskriget.

Vi kan inte låta den starkes rätt ersätta den europeiska säkerhetsordningen. Ställda inför oprovocerad aggression har många demokratier valt att förena sina krafter.

Det har varit inspirerande att se alla länder som kommit till Ukrainas hjälp, inte bara genom ekonomiskt och militärt bistånd utan även via sanktioner, för att isolera Ryssland för dess barbariska handlingar och idéer om världsherravälde.  

USA:s president Joe Biden skrev nyligen under ett stödpaket för Ukraina värt 40 miljarder dollar för att stötta ukrainarna och till försvar för demokratin globalt efter Rysslands oprovocerade attack. Vi kan – och bör – alla göra mer.

Världshistorien är full av exempel på vad som händer när vi, ställda inför en diktatorisk regim, velar eller väljer att inte se. Konsekvenserna är fasansfulla, tragiska och dyrköpta. Ukraina förtjänar vårt stöd, inte bara för deras tappra motstånd, utan också för vår egen säkerhets skull. 

Annons

Annons

Efter andra världskriget grundade USA tillsammans med sina allierade en gemensam försvarsallians, Nato. Trots att många trodde att kalla krigets slut betydde att Nato inte behövdes, kan vi nu se dess betydelse för att upprätthålla fred och frihet i Europa.

USA välkomnar Sveriges och Finlands historiska beslut att söka medlemskap i världens mest framgångsrika militära allians. Det beslutet gynnar inte bara Sverige och Finland, det betyder även mycket för Nato.  

Med Sverige och Finland får Nato två nya högst kompetenta och lojala bidragsgivare. Säkerheten i norra Europa förstärks och innebär ännu en missräkning för Putin. Det betyder också att hans dröm om maktövertagande och om att så split mellan Europas länder går om intet.

Istället för att försvagas har Nato vitaliserats och Ukraina har visat enormt mod och försvarsförmåga. Allt detta är det rakt motsatta mot vad Putin förväntat sig.

En militär allians är bara ett av många redskap att möta auktoritära hot. Varje land har en viktig roll att fylla. Från USA:s sida är vi enormt tacksamma för Sveriges tydliga linje att fördöma rysk aggression i Ukraina, vapenleveranser och humanitärt stöd, flyktingmottagande samt att trycka på inom EU för ytterligare insatser för att få Putin att inse att han inte tillåts underminera världsordningen och bygga ett fantasislott baserat på det gamla Sovjetunionen.

Vi som idag företräder USA arbetar ständigt med att försöka bli en bättre demokrati, trots bakslag som förra veckans upphävande av aborträtten. Det krävs hårt kontinuerligt arbete, men demokratin är det ramverk inom vilket fria samhällen blomstrar. Det senaste decenniet har visat oss i USA att det inte alltid är en självklarhet att fortsätta förbättra eller ens hålla fast vid de rättigheter och principer våra förfäder stred för.

Annons

Annons

Demokrati och demokratiska institutioner försvaras bäst genom att vi aldrig tar dem för givna och alltid fortsätter kämpa för dem. Inte bara på hemmaplan utan även globalt. Det är när vi ser våra grundläggande friheter och vårt sätt att leva hotas av auktoritära regimer, som Ryssland, som vi förstår dess värde. Trots allt detta är jag i grunden optimist. Det är svårt att inte vara det när man ser omfattningen av det svensk-amerikanska samarbetet och våra djupa personliga relationer. Jag är övertygad om att vi, tillsammans och med våra partners på båda sidor av Atlanten och i världen, kan möta vår tids utmaningar och bygga en säkrare och mer välmående värld för framtida generationer.

SKRIBENTEN

Erik D Ramanathan, USA:s ambassadör i Sverige

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan