Annons

Annons

Annons

Klippan

Unga målvakter fick träna med VM-hjälte

Under en veckas träningsläger får unga målvakter specialträning på Forsby IP i Krika. Och extra speciellt blir det förstås när en äkta VM-hjälte dyker upp som gästtränare för en dag.

Text

Thomas Ravelli brukar vara gästtränare på målvaktslägren. ”Det är bara ett år som han missat”, säger Kenneth Bergh.

Bild: Jakob Thorell

Annons

– Så det var därför som Anders Limpar punktmarkerade Maradona dom sista femton minuterna av matchen. För han ville byta tröja!

Thomas Ravelli varvar träningen med historier från sin fotbollskarriär. Och deltagarna på träningslägret lyssnar lika intensivt på VM-hjältens anekdoter som på hans tips.

– Thomas är kul att lyssna på, och det har varit roliga träningar här idag, säger Måns Davidsson, som vanligtvis vaktar målburen i Höörs IS.

Måns Davidsson plockade ett skott från bollkanonen. ”Det var rätt svårt”, säger han.

Bild: Jakob Thorell

Den här veckan tillbringar han på Forsby Idrottsplats i Krika. Här får han tillsammans med ett tiotal andra unga fotbollsspelare från hela Sverige specialträning i konsten att vara just målvakt.

Annons

Annons

– Det är nog femte eller sjätte gången jag är med här. Vi är en liten klick som brukar komma varje år, så det är kul att få träffa dem igen, säger Måns Davidsson.

Bollkanonens Målvaktsskola heter lägret som Kenneth Berg arrangerar varje år. Tjejer och killar från 12 till 22 år är välkomna att delta.

Bild: Jakob Thorell

Lägret arrangeras av en annan idrottsprofil, Kenneth Berg, som har ett förflutet som fotbollsspelare i såväl HIF som Landskrona Bois.

– Mindre klubbar har ju ofta ingen träning anpassad just för målvakter, så det får man chansen till här, förklarar Kenneth Berg, som arrangerat målvaktslägret under 29 år.

Spänstträningen var ett av Thomas Ravellis tråningsmoment.

Bild: Jakob Thorell

Tidigare har han hållit lägret i sin hemort Tyringe.

– Men då hamnade vi så långt från planen. Här kan vi bo i Forsby IP:s lokaler alldeles intill. Och sen är här ju väldigt idylliskt, säger han.

Ett av lägrets mer spektakulära inslag är fotbollskanonen. En stor röd låda som kan skicka iväg en boll i 120 kilometer i timmen.

David Lindqvist från IFK Hässleholm pysslar om sitt skoskav. Men förutom det hade han det bra på lägret.

Bild: Jakob Thorell

Annons

– Men så hårt kör vi inte idag, runt sjuttio kanske, säger Kenneth Berg medan han laddar maskinen med bollar.

I tur och ordning försöker de unga målvakterna stoppa bollen. Thomas Ravelli tittar på med en bekymrad min.

Annons

”En målvakt som måste kasta sig står egentligen felplacerad” säger Thomas Ravelli men visar ändå hur en prakträddning kan se ut. Eller gör han det?

Bild: Jakob Thorell

– Det här är skitsvårt, det finns ju ingen chans att läsa var bollen ska hamna. Och ingen skjuter så här hårt i verkligheten. Möjligen Stefan Schwarz och Kenneth Andersson under VM -94. De sköt riktiga häxpipor, säger han.

Som gästtränare har Thomas Ravelli satsat på träning som utvecklar spänst, explosivitet och snabbhet.

– Men jag har också haft ett snack med ungdomarna nu på förmiddagen om hur man ska tänka och vara mentalt förberedd.

”Kenneth är en stor tränare som hjälper oss alla att utvecklas som målvakter” säger Sackarias Persson från Lönnsboda.

Bild: Jakob Thorell

Vad tycker du om målvakterna här då, är de bra?

– De är mycket duktiga. Framförallt är de motiverade, vilket är ännu viktigare. Om man inte har roligt så fortsätter man ju inte, säger Thomas Ravelli.

Artikeln har uppdaterats.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan