Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

70 nya jobb när kommunen säljer mark i Skånes Fagerhult

Örkelljunga kommun säljer mark på industriområdet vid E4 utanför Skånes Fagerhult. Köpare är tre olika företag som alla har stora planer.

Text

Tre företag delar på kakan när kommunen nu säljer 280 000 kvadratmeter mark i industriområdet invid E4 utanför Skånes Fagerhult.

Inbäddat innehåll

Nya i området blir Areco Profiles som köpt 94 000 kvadratmeter mark. Företaget tillverkar byggkomponenter i tunnplåt för bostäder och kommersiella fastigheter och planerar att använda marken för en ny produktionsanläggning.

– Vi kommer att investera runt 150 miljoner kronor i olika etapper. Det blir den största investeringen som företaget gjort hittills, säger Arecos koncernchef Peter Areskog.

Annons

”Området ligger logistiskt väldigt bra invid E4 och med närhet till både E6 och den danska marknaden som är väldigt viktig för oss”, säger Peter Areskog.

Annons

Anläggningen i Skånes Fagerhult, som beräknas starta hösten 2023, blir den åttonde fabriken som företaget slår upp sedan 2004.

Det som ska tillverkas på den nya anläggningen är så kallade sandwichpaneler, dubbla plåtar med ett mellanliggande skikt av isolerande mineralull, som används i konstruktionen av bland annat byggvaruhus och industrihallar.

Den nya anläggningen beräknas skapa runt 50 nya arbetstillfällen, berättar Peter Areskog.

– Det blir när anläggningen är helt utbyggd. I första ettappen blir det kanske en tredjedel, säger han.

Mest mark köps av Scandinavian Biogas som sammanlagt vill köpa 160 000 kvadratmeter mark i området. Det handlar då om 60 000 kvadratmeter inom detaljplanelagt område och ytterligare 100 000 kvadratmeter som idag är skogsmark.

– Vår verksamhet kräver lite större yta, så då vore det bra om vi kunde utöka det detaljplanerade området, säger Michael Wallis Olausson som är tillväxtansvarig på Scandianvian Biogas.

På marken planerar företaget att bygga en biogasanläggning där man planerar att använda gödsel och andra restprodukter från lantbruket. Som biprodukt kommer anläggningen också att producera gödningsmedel.

”Biogas är en hållbar energi som ligger i tiden. Genom att ta tillvara på gödsel under kontrollerade former minskar vi också utsläppen av växthusgaser som metan” säger Michael Wallis Olausson.

För etableringen i Örkelljunga har Scandinavian Biogas har nyligen beviljats ett investeringsbidrag från Klimatklivet på 154 miljoner kronor.

Annons

Annons

Produktionen vid den nya anläggningen kommer att kunna sätta igång i mitten av 2025 och beräknas kunna erbjuda ett femtontal nya arbetstillfällen.

– Beroende på om vi får plats så överväger vi också att flytta vårt åkeri, Ekdalen Biotransport, till Skånes Fagerhult. Åkeriet ligger i dag i Nyvång utanför Åstorp, men vi har vuxit ur vår anläggning där, säger Michael Wallis Olausson.

Sedan tidigare finns företaget Skånes Fagerhult Garden här. Genom att köpa loss ytterligare 42 000 kvadratmeter dubblar företaget den mark man redan har i området.

”Den marken vi nu har köpt ligger parallellt med E4, mot Markaryd”, säger Henrik Johansson.

Tanken var från början att företaget skulle köpa loss marken norr om Snapphaneallén, Så blir det dock inte.

– Men vi har haft en bra dialog med kommunen och försökt hitta lösningar som ska passa alla, säger Henrik Johansson, försäljningschef på Skånes Fagerhults Garden.

På en del av den nya ytan planerar företaget att ställa upp pallar, men man vill också starta upp en ny tillverkning av så kallad woodfibermull. Detta skulle innebära att företaget, som sedan 2014 har gått från nio till 25 anställda, nu skulle få möjlighet att växa ytterligare.

Den nya processen för woodfiber, och eventuellt en ny tillverkningslinje, kan innebära två, tre nya arbetstillfällen inne på själva företaget.

– Sen skapar våra samarbeten med andra företag i kommunen synergieffekter, så när vi växer så får också de en möjlighet att växa, säger Henrik Johansson, försäljningschef på Skånes Fagerhults Garden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan