Annons

Annons

Annons

Billig sommar

Så njuter du av sommaren – även när det regnar

Sommaren är kort och det mesta regnar bort brukar det låta. Men inte ska regndroppar få stoppa sommarnöjena. Det finns saker att roa sig med även om det öser ner. Här är våra bästa tips för en lyckad regndag.

Text

Regn kan man förvänta sig av en svensk sommar.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Regniga dagar hör den svenska sommaren till och kan många gånger vara ett välkommet avbrott från soliga dagar. Det är också ett utmärkt tillfälle att hålla till inomhus – både borta och hemma.

I vår sommarserie ”Billig sommar” tipsar vi om sommarnöjen som inte behöver kosta skjortan.

Besök ett bibliotek

Har du barn i bokslukaråldern? Då kan en spännande bok få timmarna att gå en grå dag. Här kommer tre tips som passar barn i åldrarna 9-12.

Rowley Jeffersons superschyssta spökhistorier. Foto: Bonnier Carlsen/Jeff Kinney.

Rowley Jeffersons superschyssta spökhistorier

Författare: Jeff Kinney

Annons

Förlag: Bonnier Carlsen

Beskrivning: Hämta en ficklampa, kryp in under täcket och dyk ner i Rowley Jeffersons superroliga fantasi. Läs om zombier, vampyrer, spöken, mumier, Greg Heffley besatt av en demon och mycket mer i de här rysligt roliga och skojigt skrämmande berättelserna.

Annons

Besten och Betty. Foto: Bonnier Carlsen/Isabelle Follath.

Besten och Betty

Författare: Jack Meggitt-Phillips

Förlag: Bonnier Carlsen

Beskrivning: Om du tar en nypa Dumma mej, en skvätt Roald Dahl och en ganska rejäl tugga Little Shop of Horrors så kommer du ganska nära känslan i den här berättelsen. Ebenezer Tweezer är slät och rosig, men är i själva verket 511 år. På vinden bor en best som ger honom en magisk dryck. Men den är inte gratis. Besten vill varje år ha något speciell att äta. När Ebenezers femhundratolfte födelsedag närmar sig avslöjar besten vad som ska serveras: ett saftigt litet barn!

Detta är första delen av tre.

För att vi hör ihop. Foto: Alfabeta Bokförlag/Anneli Furmark.

För att vi hör ihop

Författare: Klara Krantz

Förlag: Alfabeta Bokförlag

Beskrivning: Alice och Måna hör ihop varje sommar på Skärmö. De lovar att aldrig dö ifrån varandra. Ändå gör en av dom det. Hur ska man hantera att vara kvar på jorden om den andra inte är det? En bok om vänskap och om att förlora någon.

Mitt bisarra liv som död. Foto: Bokförlaget Opal/Maria Sundberg.

Annons

Annons

Mitt bisarra liv som död

Författare: Staffan Cederborg

Förlag: Bokförlaget Opal

Beskrivning: Tack vare Elliot, Amiras oerhört inkompetenta, slarviga och ouppmärksamma kompis, ramlar hon från en takbjälke rakt ner på det hårda golvet i skeppsbutiken på Gotland. Fallet slutar dock inte där. I Amiras huvud fortsätter hon att falla, rakt ner i sin djupaste fantasivärld. Hon landar på ett skepp mitt ute på det karibiska havet. På skeppet finns en brokig skara som tar med Amira på ett fartfyllt äventyr. Men ju längre tiden går, desto oroligare blir hon. Tänk om det här är en fantasivärld hon inte kan ta sig ur?

Spela sällskapsspel

Inget går upp mot ett hederligt sällskapsspel när regnet smattrar mot fönsterna. De flesta har nog ett och annat hemma, men det finns också nyheter för den som vill testa.

Bäst i familjen

Bäst i familjen

Förlag: Nicotext

Ålder: 5-99 år

Antal spelare: 2+

Tid: 15+ minuter

Beskrivning: Ett spel inspirerat av tv-programmet Bäst i Test, med olika utmaningar. Se vem som först kan vända ut och in på sina kläder, balansera en sked på näsan längst eller bäst rita en häst.

Rackare 3

Annons

Rackare 3

Förlag: Ninja Print

Ålder: 15+

Antal spelare: 3-20

Tid: 30-60 minuter

Beskrivning: Ett utmärkt partyspel. Det hela går ut på att para ihop två kort så att en fullständig mening bildas. Roligast vinner och dina medspelare är enväldiga domare.

Annons

Zombiee Kidz

Zombiee Kidz

Förlag: Scorpion Masque

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-4

Tid: 15+ minuter

Beskrivning: Ett samarbetsspel som kan sysselsätta familjen i timmar. Jaga tillsammans bort zombies som invaderat skolan. Till en början är spelet ganska enkelt, men ju mer du spelar desto mer avancerat blir det.

Gå på museum

I Skånes nordvästra hörn finns det ett museum för alla smaker. Kultur, teknik, och vetenskap – vi tipsar om tre olika museum i nordvästra Skåne, och det finns många fler!

Ängelholms flygmuseum

Bild: Niklas Gustavsson

Ängelholms flygmuseum

Var: Valhall Park, Drakenvägen 5, Ängelholm.

Pris: 90 kronor för vuxen, gratis för barn under sju.

Beskrivning: Här finns något för stora som små. Olika flygmaskiner och även chansen att testa någon av flera flygsimulatorer. De måste dock bokas först!

Annons

Birgit Nilsson Museum i Västra Karup

Bild: Stefan Ed

Birgit Nilsson Museum i Västra Karup

Var: Birgit Nilssons väg 27, Båstad.

Pris: 80 kronor för guidad visning, barn under 16 gratis.

Beskrivning: För den som gillar musik och att komma någon nära inpå livet är en guidad visning i operalegendens föräldrahem ett måste.

Annons

Tycho Brahe-museet på Ven

Bild: Sonny Thoresen

Tycho Brahe-museet på Ven

Var: Landsvägen 186, Ven.

Pris: 80 kronor för vuxen, gratis upp till 15 år. Tillkommer avgifter för Venfärjan som avgår från bland annat Landskrona. Där finns olika paketpris.

Beskrivning: Ta en tur till Ven och fascineras av Tycho Brahes vetenskapliga manicker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan