Det är värmen och den högre luftfuktigheten som gör att det blir ”rötmånad” och att bakterier och mögelsvampar trivs som bäst. Då gäller det att ha koll på matvarorna i köket och planera sina inköp.
För den enskilde, är det bästa du kan göra att fortsätta följa de generella råden och tipsen kring mathantering, menar Livsmedelsverket.
– Håll varm mat varm och kall mat kall, ha med en kylväska på utflykten, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, i en kommentar.
Annons
Annons
Har du varit och handlat ska du vara extra noggrann med att genast sätta in kylvaror i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur och du ska inte heller ta fram mer mat än vad du tror ska gå åt. Även livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Tips att tänka på när du ska handla i sommar: ta med kylväska med frysta kylklampar.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
I övrigt handlar det om att följa samma råd som gäller för hela året: att använda rena redskap, diska knivar och skärbrädor noga när man skurit rått kött och kyckling samt att inte använda samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som man använt till rått kött eller kyckling.
För att undvika onödigt matsvinn kan en idé vara att planera sina inköp för veckan. Mjölk som luktar lite surt kan exempelvis användas till pannkakor och missfärgade eller svampiga grönsaker kan ätas så länge du skär bort de dåliga bitarna, enligt Livsmedelsverket.
– Våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander.
Fakta
Så hanterar du maten under rötmånaden
På utflykt: packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
När du handlar: ta med kylväska med frysta kylklampar eller kylväska med kylaggregat som kan kopplas till ett uttag i bilen.
Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är plus fyra grader.
Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Ät inte halvljumma bufféer eller tillagad mat som stått framme och svalnat för länge.
Källa: Livsmedelsverket