Annons

Annons

Annons

Billig sommar

Här kan du kasta ditt drag i nordvästra Skåne – och få napp

Finns det något så rofyllt som att fiska? Här är ett gäng fisketips för den som vill kasta sitt drag i nordvästskånska vatten.

Text

Att fiska behöver inte bränna hål i plånboken.

Bild: Tom Wall

Annons

På grund av krig och inflation har det blivit svårt för många att få ihop sommarbudgeten. Av den anledningen tipsar HD om billiga saker att hitta på i sommar.

Att fiska är en sådan sak.

Har du ingen egen utrustning brukar det gå att låna på Fritidsbankerna runt om i Skåne. Det går även att låna ett starter-kit för barn under 16 år hos utvalda butiker via samarbetet Börja fiska anordnat av Sportfiskarna.

Var i västra Skåne finns fiskevattnet? Redan 2020 så publicerade HD en artikel om var du får napp i hemmavattnet. Här är några av de mer närliggande platserna.

Annons

Gösen är enligt många den godaste matfisken.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Rönne å

Som en djungelflod flyter Rönne å genom Åstorp, Klippan och Ängelholm. Här finns flera möjligheter till ett fint och rogivande fiske. Från havet till Klippan är chansen till lax och havsöring bäst, därifrån till Ringsjön finns aborre, gädda och öring med mera. Tänk på att fiskerätten i den långa ån är uppdelad så det finns privata sträckor som det inte går att köpa fiskekort till.

Rönne å kantas på många ställen av fin lövskog som bidrar till djungelkänslan.

Bild: Niklas Gustavsson

Sjöar i Örkelljunga

Hjälmsjön, Lilla Hålsjön, Åsjungasjön med flera är sjöar i Örkelljunga som bjuder på en idyllisk och naturnära fisketur. Här finns allt från aborre, gädda och mört beroende på sjö. Samtliga kräver fiskekort som går att köpa på nätet eller i fysiska butiker.

Västkusten

Här finns många fina platser för den som jagar grov havsöring. Men också multe, makrill och torsk. Som Hittarpsrevet, Lerberget och Rydebäck i nordvästskåne. Där fiskar man med fördel med vadarbyxor. Det går också att åka ut med turbåtar från både Helsingborg och Landskrona.

I regel är det fritt att fiska i havet, eftersom det är ett så kallat allmänt vatten, men det kan finnas restriktioner att kolla upp innan fisketuren.

Annons

Längst den skånska västkusten finns det flera fina platser att stanna till och fiska på.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Vilka regler gäller?

- I de flesta enskilda vatten behövs fiskekort. Fiskekorten kostar allt från 20 kronor för en dag upp till 200 kronor för två dagar beroende på plats. För vissa områden finns kort att köpa på fiskekort.se på andra platser säljs de i butik.

- Det är förbjudet att fiska mal, skärkniv, havsnejonöga, småfläckig rödhaj, brugd, sillhaj (håbrand), slätrocka, kanggrocka, majfisk, staksill, blåfenad, tonfisk, pigghaj och ål.

- För att fiska torsk gäller principen en torsk per person och dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan