Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Sverige – en hemvist för den iranska regimens hantlangare.”

Svensk- och exiliranier har länge varnat för iranska regimens växande hot mot regimkritiker och aktivister i Sverige. Denna hotbild och regimens spionage mot svensk- och exiliranier växer samtidigt som folkliga protester mot regimen fortsätter och hotar prästerskapets överlevnad, skriver Mojtaba Ghotbi, Iranexpert och människorättsaktivist.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Exiliranier manifesterar mot regimen i Teheran på Mynttorget i Stockholm i augusti 2021.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Regimen i Iran bedriver underrättelseinhämtning och påverkansförsök mot individer i diasporan i Sverige. Dessa olovliga aktiviteter har även övergått i konkreta försök att med olika metoder förhindra oppositionell verksamhet, rapporterar Säpo i sin årsbok.

Hotbilden har ökat markant efter att den iranska medborgaren Hamid Noury åtalades vid Stockholms tingsrätt anklagad för folkrättsbrott och mord. På torsdagen kommer Stockholms tingsrätt med domen.

Sedan åklagaren yrkade på livstids fängelse för den åtalade arrangerade föreningen Habilian, ett av flera organ som tillhör den iranska regimens underrättelseministerium, en bildutställning utanför Stockholms tingsrätt.

Den 11 och 12 juli anordnade samma förening ytterligare en liknande bildutställning på Mynttorget i Stockholm, skyddad av en enorm polisinsats.

Annons

Annons

Är det inte märkligt att den iranska regimen får polisens tillstånd och skydd för att öppet smutskasta och hetsa mot iranska demokratiska krafter och regimkritiker? Ligger det verkligen i Sveriges intresse att tillåta en auktoritär regim som Irans att få ett starkare fäste i landet?

Habilian-Center är en gren av Irans ökända ministerium för underrättelse och säkerhet, MOIS. Den har organiserat dussintals fotoutställningar, publicerat hundratals böcker och producerat många tv-serier i ett fåfängt försök att svartmåla bilden av den iranska motståndsrörelsen.

Habilian försöker påverka journalister, opinionsbildare och Iranobservatörer genom en stadig diet av desinformation som sprids av dess betalda och obetalda surrogatmammor utanför Iran.

Shane Harris, en internationellt erkänd reporter, avslöjade i en artikel för amerikanska The Daily Beast i juni 2015, att det iranska underrättelseministeriet, genom Habilian, försökte bjuda in honom till en konferens i Teheran och värva honom.

Vi svensk-iranier varnar den svenska regeringen och säkerhetspolisen att sådana aktiviteter från Habilian banar väg för ökade motsättningar mellan regimen i Teheran och regimkritiker, oppositionella och människorättsaktivister i Sverige och EU.

Annons

Grupper, trogna den iranska regimen, fortsätter enligt uppgifter från underrättelsetjänstemän och säkerhetsexperter att verka globalt. Med hjälp av svenska makthavare riskerar Sverige att bli en hemvist för iranska regimens hantlangare.

Annons

Iran står inför ett regimskifte. Det är varken logiskt eller klokt av Sverige att satsa på en döende häst som prästerskapet i Iran. Regeringen bör förena sig med det iranska folket, precis som den gör med det ukrainska folket.

Svensk- och exiliranier kommer att påminna regeringen och UD om detta med en stor demonstration i Kungsträdgården i Stockholm, lördagen den 16 juli.

SKRIBENTEN

Mojtaba Ghotbi är en Iranexpert och människorättsaktivist.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan