Annons

Annons

Annons

Bjuv

Explosion i villaområde kan vara övergrepp i rättssak

Två kvinnor och två män hålls häktade i utredningen av explosionen på en villagata i Bjuv. Enligt kammaråklagare Magnus Larsson var det bara lyckliga omständigheter som gjorde att ingen person kom till skada.

Text

Sprängningen inträffade klockan ett på natten till den 27 april.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Det var i slutet av april i år som polis larmades till en villagata i Bjuv efter att en explosion inträffat. Flera villor och en bil skadades av kringflygande stenar.

Skadorna vid platsen för sprängningen, en mur och en rabatt, var dock små. Trots det har två kvinnor i 20-årsåldern hållits häktade fram till nu, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Annons

Utredningen har helt enkelt tagit lång tid, förklarar kammaråklagare Magnus Larsson, som ser allvarligt på sprängningen.

– Det kan verkar som en mindre explosion när man tittar på bilder, men risken för omfattande skador var stor, med vassa stenar som kunde ha träffat förbipasserande. Nu blev det lyckligtvis inte så, säger han.

Sedan den 9 juni sitter även en 16- och en 21-årig man häktade, misstänkta för att ha varit delaktiga i händelsen.

Annons

De två männen har tillkommit i utredningen efterhand.

– Det har byggts upp misstankar mot dessa personer under utredningens gång, säger Magnus Larsson.

Förutom allmänfarlig ödeläggelse är de två männen också misstänkta för grovt övergrepp i rättssak.

– Det finns ett skäl till att sprängningen skedde på just den platsen. Jag bedömer att motivet är att man velat påverka en utredning. Även de två kvinnorna är nu misstänkta för samma sak, säger han.

Enligt Magnus Larsson är de fyra häktade bekanta med varandra sedan tidigare. Det finns inga misstankar om att någon annan ska vara inblandad.

Hur vanligt är det att så här unga människor sitter häktade? Och så länge?

– Det finns naturligtvis en högre ribba för att hålla unga personer frihetsberövade, men ifall de är misstänkta för så här allvarliga brott är det inte ovanligt.

Det är dels att brottet är allvarligt, med minst två års fängelse föreskrivet som påföljd, och dels risken för att de ska försvåra utredningen som gör att de fyra hålls häktade.

För en av kvinnorna gäller också att det bedöms att det finns en risk att hon fortsätter med brottslig verksamhet om hon försätts på fri fot.

Annons

Nu verkar det dock som att utredningen snart ska vara klar.

Annons

– Ärendet är ute på slutdelgivning nu, min förhoppning är att kunna väcka åtal i nästa vecka, säger Magnus Larsson

Läs mer:

Explosion i villaområde i Bjuv – skador på flera hus

Två kvinnor häktade efter explosionen i Bjuv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan