Annons

Annons

Annons

opinionBostadsmarknaden

Aktuella frågor
”Varför vägrar Socialdemokraterna ta bort bankernas oskäliga avgifter för bolån?”

De höga flyttkostnaderna minskar rörligheten på bostadsmarknaden och drabbar den hårt arbetande medelklassen, skriver Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bankernas avgifter missgynnar förstagångsköpare. Unga byter oftare bostad, vilket gör det mer sannolikt att yngre säger upp sina bostadslån i förtid, skriver Mats Persson.

Bild: Tomas Oneborg/TT

Annons

Många svenskar är nu mycket oroliga över sin privatekonomi. Det gör att alltfler väljer att binda sina bolån. Men för den som vill sälja sin bostad innan bindningstiden på lånet har löpt ut väntar oskäliga och orättvisa avgifter. Därför föreslår Liberalerna att avgiften för att säga upp bolån med bunden ränta sänks kraftigt. För ett hushåll med lån på 2 miljoner kronor kan det handla om 20 000 kronor i sänkta kostnader. Det gynnar den breda medelklassen.

Det har blivit dyrare att vara svensk – bostaden, bilen och basvarorna i mataffärerna kostar alltmer. En del är till följd av faktorer i omvärlden, men en stor del är till följd av Socialdemokraternas politik i Sverige.

Enligt Energimarknadsmyndigheten har en villaägare i södra Sverige på årsbasis fått över 10 000 kronor högre elkostnader, bland annat till följd av att fyra kärnkraftsreaktorer har lagts ner.

Annons

Annons

Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av Liberalerna beräknat att kostnaderna för ett genomsnittligt hushåll ökar med över 25 000 kronor under 2022 till följd av inflationen.

Nyligen höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter. Den höga inflationen gör att många bedömare förväntar sig fler räntehöjningar under hösten. Det är därför inte märkligt att svenska folket blir allt mer pessimistiskt. Hushållens förtroende för sin egen och landets ekonomi är på den lägsta nivån sedan finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutet. Allt fler binder därför nu sina bolån. Under våren valde två av tre bunden ränta, den högsta andelen i modern tid. Att människor i Sverige i oroliga tider söker trygga villkor för sin privatekonomi minskar sårbarheten för kraftiga räntehöjningar.

Men oskäliga och dolda avgifter riskerar att göra bundna bolån till en kostnadschock för hundratusentals svenskar. Den som av någon anledning behöver flytta innan bindningstiden på lånet har löpt ut måste idag betala en avgift, så kallad ränteskillnadsersättning. För en person med ett lån på 1 miljon kronor till 2 procents bolåneränta blir kostnaden omkring 20 000 kronor med dagens regler. Det är orimligt.

De höga flyttkostnaderna minskar rörligheten på bostadsmarknaden och drabbar den hårt arbetande medelklassen. Det drabbar den som vill flytta till en större bostad när hen får barn. Det drabbar den som skiljer sig och behöver flytta till en ny bostad. Det drabbar den som är ansvarsfull och därför nu binder sitt bolån som en försäkring för oroliga tider.

Annons

Bankernas avgifter missgynnar dessutom förstagångsköpare. Unga byter oftare bostad, vilket gör det mer sannolikt att yngre säger upp sina bostadslån i förtid. Dessutom bestäms dagens avgift utifrån bankkundens bolåneränta. Eftersom yngre ofta har hög belåningsgrad har de högre räntor och drabbas därför av högre avgifter när de vill säga upp sina avtal.

Annons

Politiker måste ta människors oro på allvar. Liberalerna kräver att avgiften sänks för den som vill säga upp bolån med bunden ränta. I ett läge när allt fler binder sina bolån blir det allt viktigare att bankerna inte kan ta ut oskäliga avgifter. En sänkning av avgiften har ett viktigt signalvärde när hushållen möter stor ekonomisk osäkerhet. Det kan bidra till ekonomisk trygghet i en tid när många känner oro.

Såväl Finansinspektionen som Riksbanken anser att dagens avgifter är oskäliga. Det är omotiverat dyrt att säga upp ett avtal med bunden ränta. Redan i februari bad Finansinspektionen regeringen att ändra reglerna. Men Socialdemokraterna vägrar. För den hårt arbetande medelklassen handlar det om 20 000 - 30 000 kronor i oskäliga avgifter.

Efter åtta år med socialdemokratiskt styre behöver Sverige en liberal, borgerlig regering. Liberalerna kommer att sänka bankernas oskäliga och orättvisa avgifter. Vi står upp för den breda medelklassen.

SKRIBENTEN

Mats Persson, riksdagsledamot från Lund och ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan