Annons

Annons

Annons

Klippan

Fyra åtalas för penningtvätt

Tre män och en kvinna, hemmahörande i Ängelholms, Klippans och Perstorps kommuner, misstänks för att ha tagit emot och lämnat vidare pengar från ett bedrägeri mot en 87-årig man. Nu åtalas de.

Text

Enligt stämningsansökan blev de fyra åtalade, var och en för sig, i februari kontaktade av en person som de på olika håll var bekanta med sedan tidigare.

Personen ska ha uppgett att han skulle föra över pengar i samband med ett bilköp, men saknade mobilt bank-ID och behövde därför hjälp.

För mannens räkning ska de fyra ha mottagit sammanlagt 50 000 kronor via Swish. Pengarna har de sedan hämtat ut i bankomater och lämnat över till sin bekant.

Annons

Annons

Bilden är en genrebild.

Bild: William Kihlberg

Men pengarna kom i själva verket från ett bedrägeri. En 87-årig man på Öland hade blivit uppringd av en person som utgav sig vara anställd på mannens bank.

Uppringaren påstod att någon skulle ha fått tillgång till 87-åringens bankkonto och att pengarna som stod där tillfälligt måste föras över till andra konton för att ingen skulle komma åt dem.

Detta, påstod uppringaren, skulle gå lättast och snabbast genom att pengarna swishades. På så sätt lurades 87-åringen att föra över pengarna till de nu åtalade personernas konton.

Efter samtalet anade mannen oråd och kontaktade sin bank. Då uppdagades det att allt var en bluff.

Enligt åklagaren var syftet med att swisha pengarna till de fyra som nu står åtalade att dölja att pengarna kommit från brottslig verksamhet.

Målet som tas upp i Helsingborgs tingsrätt behandlar dock inte själva bedrägeriet. De fyra som nu ställs nu ställs inför rätta är bara åtalade för penningtvättsbrott.

I bevismaterialet finns både förhör med och kontoutdrag från alla inblandade.

De åtalade, som alla är i åldrarna 18 till 21 år, erkänner handlingen men nekar till brott. I polisförhör uppger de att de bara haft för avsikt att hjälpa sin bekant.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan