Annons

Annons

Annons

Annons

Åstorp

Det blir opera för alla i Åstorp

I tidig ålder sadlade hårdrockaren Martin Lindau om för att bli operatenor och kompositör. På lördag är det världspremiär i Perslund av hans miniopera Candidus.

Tenoren Martin Lindau ordförande för Skandinaviska Operan, pianisten Davide Macaluso samt regissör Miriam Lewi. De repeterar just nu i kulturhuset Björnen.

Bild: Göran Stenberg

Annons

På lördag händer i Åstorp något så ovanligt som en världspremiär av en opera. Det är bygdens son, tenoren Martin Lindau, som tillsammans med sopranen Susanna Andersson och den italienske pianisten Davide Macaluso ska framföra stycket "Candidus" som Martin skrivit musiken till.

– Det är nästan en opera i miniatyr för två sångare där jag sjunger ungefär 99 procent och sedan kommer den stora finalen där Susanna Andersson kommer in och sjunger en tolkning av Karin Boyes dikt "Munnarna".

Den del som Martin sjunger är baserat på skånske poeten Vilhelm Ekelunds diktsamling In Candidum.

– Enligt mig borde Ekelund vara mer känd än vad han är. Det är inte många som känner till honom, tyvärr. Han är troligen Skånes största poet, säger Martin Lindau.

Annons

Susanna Andersson har bland annat sjungit på scener runt om i världen som Staatstheater Nürnberg, English national opera och teatro Colón i Buenos Aires.

Annons

Tenoren Martin Lindau ordförande för Skandinaviska Operan, pianisten Davide Macaluso samt regissör Miriam Lewi.

Bild: Göran Stenberg

Martin Lindau skrev sin första opera som musikstuderande på musikhögskolan i Ingesund 2006.

– Det tog mig fyra år bara för att få reda på att änkan till Charles Bukowski, vars bok "Postoffice" jag skrivit musiken till, ville ha betalt. Jag försökte förklara att jag är musikstuderande utan pengar, men jag fick inget svar från hennes advokat, berättar Martin skrattande och tillägger:

– Han dog 1994 så har jag tur så kanske jag får se den en dag...

Charles Bukowski var en av de riktigt stora kultförklarade författarna på 1970- och 80-talet. Hans samhällskritiska böcker såldes i mångmiljonupplagor.

Det har alltid varit Martin Lindaus dröm sedan 18-årsåldern att starta en operafestival i Åstorp.

– Jag har börjat bli trött på de gamla operorna, men visst älskar jag Wagner, Strauss och Verdi, men det blev mer lockande att skriva eget.

Men den musikaliska karriären inledes under gymnasietiden som bassist i ett hårdrockband.

– Jag har kvar tatueringarna. Jag hade långt svart och vi körde stenhårt på nitarmband och hela baletten, avslöjar Martin.

Men så kom han på tanken att lära sig sjunga, det kanske skulle kunna tillföra något till bandet så han tog kontakt med en, till en början skeptisk musiklärare på Klippans gymnasieskola.

Annons

Annons

– En dag lät han mig testa Das Wander av Franz Schubert och där hittade jag en punkighet – det finns punk i Schubert!

Därefter var Martin helsåld på opera.

Vid sidan av sångstudierna lärde sig Martin att skriva musik.

Efter Igesund for han till Como för att göra sitt masters-arbete. Martin blev kvar i Italien i fyra år. Sedan följde två år i Hamburg och sedan ett flitigt turnerande i Europa fram till pandemins utbrott.

Tenoren Martin Lindau ordförande för Skandinaviska Operan, pianisten Davide Macaluso samt regissör Miriam Lewi.

Bild: Göran Stenberg

– Jag skulle göra Madame Butterfly på Immling festivalen norr om München när jag plötsligt blev tvungen att ta mig till Sverige.

Martin fick kontakt med Åstorps kultursamordnare, Chantal Kronberg Pusnik, och de var snabbt överens om att de skulle arrangera en operafestival.

Och redan nu har man börjat planera för nästa års föreställning "Snapphanens liv och död".

Men nu är det en timme och sex minuter "Candidus". Handlingen är om förlorad kärlek, men går över i naturen och slutar med att man prisar livet.

– Vi vill ha levande konst. Vi jobbar med att bryta den fjärde väggen, vi vill att publiken ska vara med – inget vi och dom, säger Martin Landau och avslutar:

– Opera kan och ska vara för alla!

Candidus framförs för en andra gång den sjätte augusti – sedan är det definitivt slut!

Annons

Annons

Till toppen av sidan