Annons

Annons

Annons

Perstorp

Nu är vattenstrulet löst på Bälinge camping

Efter att i flera år fått sitt dricksvatten levererat i tankar har Bälinge camping äntligen godkänt vatten i kranarna.

– Det underlättar så klart, säger Lis-Beth Wiberg, som driver campingen sedan 5 år.

Text

Tack vare närheten till E4 har campingen redan fått besök av tyskar, holländare, belgare och danskar. Och så badgäster förstås.

Bild: Stefan Ed

Annons

Under flera år har Bälinge camping haft problem med sitt dricksvatten. Vattnet, som hämtas från en lokal borra, har innehållit så höga halter av fluorider att det bedömts som otjänligt att dricka.

– Jag har haft campingen här i fem år. Första året gick det bra att använda vattnet. Sen tror jag att livsmedelsverket ändrade gränsvärdena, säger campingföreståndaren Lis-Beth Wiberg

”Det är kallt och gott”, konstaterar Lis-Beth Wiberg när hon provsmakar vattnet.

Bild: Stefan Ed

Därför har man de senaste fyra åren istället fått vatten levererat från Perstorps kommun i en tank, två till tre gånger i veckan.

Annons

– Det fungerade ändå bra. Enda problemet var att tanken fick bytas ibland, säger hon.

Ifjor ville Söderåsens miljöförbund stoppa vattenleveranserna, men gav med sig efter en del förhandlingar. Villkoret var att kommunen snarast skulle komma in med en plan för en permanent lösning.

Annons

”Det känns bra att slippa springa ut och hämta vatten i en tank hela tiden”, säger Alina Falk, som sommarjobbar på campingen för andra året.

Bild: Stefan Ed

Den lösningen kom i våras när kommunen installerade flouridfilter på två kranar, en till kiosken där man också lagar mat och en för campinggästerna.

– Det är jättehärligt att slippa tänka på dricksvatten. Det hände ju också att folk körde härifrån när de fick höra att vattnet i kranarna inte var bra att dricka.

Det är bra tryck på campingen i sommarvärmen, så friskt vatten är uppskattat.

– Vi hade 350 personer som checkade in här i fjor. I år blir det nog mer, eftersom vi inte har några coronarestriktioner längre, säger Lis-Beth Wiberg.

En anledning till att en så enkel lösning tagit så lång tid är att det varit en del turer kring vem som skulle ansvara för borran i Bälinge.

Perstorps kommun äger campingen och de ska också se till att den nya filtren byts regelbundet.

Bild: Stefan Ed

– Det är ju NSVA som har ansvaret för Perstorps dricksvatten sedan i fjor. Men efter en del överläggningar bestämdes det att Perstorps kommun ändå ska ansvara för vattnet här, säger Nina Pöyhönen, miljöinspektör på SMFO.

Annons

Annons

Campingens dusch och tvättvatten är fortfarande ofiltrerat. Därför är samtliga kranar tydligt märkta så att ingen ska dricka fel vatten i oförstånd.

Det ska dock mycket till för att man ska bli sjuk även om man skulle göra fel

– En vuxen måste dricka stora mängder under lång tid för att det ska ge hälsoeffekter, men i och med att vattnet bedömts som otjänligt finns det lagkrav på att man måste åtgärda, säger Nina Pöyhönen.

Läs mer: Bälinge Camping fortfarande utan dricksvatten

Läs mer: Bälinge camping öppnar – trots allt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan