Annons

Annons

Annons

Klippan

”Det finns mycket att se på nära håll”

Ladusvala, myskbock, hämpling och bivråk var några av arterna som gav sig till känna när Rönneådalen Skånes Nordvästpassage på lördagen ordnade en promenad längs Bäljane å.

Text

Bengt Hertzman, Embla Cinthio, Roland Billqvist, Rickard Pommer, Inger Persson, Jenny Björck och Birgit Björk fick se både kungsfiskare och myskbock till slut.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Det är ett strålande sommarväder med en mild bris som blåser längs Bäljane å. Sju personer kommer vandrande på stigen över tegelbruksområdet och gör sig redo för en fikapaus.

– Vi har promenerat i en och en halv timme nu och sett en hel del. Mycket fjärilar, men också många mat- och läkemedelsväxter som Bengt har berättat om, säger Inger Persson från Rönneådalen Skånes Nordvästpassage.

Så heter föreningen som arrangerat dagens vandring från Läderbackarna och bort mot Elfdalen. I det nya strövområdet har många arter kunnat etablera sig och med Bengt Hertzman som ciceron hoppas man kunna se de flesta.

– Hittills har vi sett ladusvalor, bivråk, trollsländor och hämpling som är en liten finkfågel med tydligt rött bröst. Och så en mindre blåvinge, en rödlistad fjärilsart. Det är den första jag ser i år faktiskt, säger Bengt Hertzman.

Annons

Annons

Den mindre blåvingen är en hotad art i Sverige. Men i Klippan har både den och andra fjärilsarter hittat en fristad. FOTO: Rickard Pommer

– Glöm inte bärfisen, inflikar Inger Persson, som verkar ha den lilla stinkande insekten som en personlig favorit.

Det är andra året som föreningen arrangerar vandringar i området som utvecklats från att vara industrimark till ett artrikt strövområde. Rickard Pommer var med redan ifjor och har blivit intresserad av fjärilar tack vare vandringarna.

– Jag köpte en bok om fjärilar faktiskt. Men det är behändigt att ha en expert som Bengt med sig. Då slipper man ta reda på allting själv, säger han med ett skratt.

Jenny Björck har varit med på andra vandringar som föreningen ordnat, men inte i detta området.

– Det är intressant, man går med nya ögon när man har någon med sig som kan naturen, säger hon.

Vädret var perfekt för en promenad i naturen. Inte för varmt och med en svalkande bris.

Bild: Britt-Mari Olsson

Rönneådalen Skånes Nordvästpassage planerar nu att ge ut en liten folder för de som vill veta mer om naturen i området. I den ska inte bara alla stigar finnas med, det ska också gå att läsa om arterna i området.

Annons

– Ofta blir man lite blind där man bor. Men det finns mycket att se på nära håll. Klippan är ju speciellt med naturen så nära, säger Bengt Hertzman innan promenaden går vidare.

Vad hoppas ni få se mer då?

– Myskbocken, som är en rätt häftig skalbagge som finns här i området. Och kungsfiskare som är kommunfågel. Vi ska avsluta vandringen nedanför Läderbackarna där den trivs, så det finns en god chans, säger Bengt Hertzman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan