Annons

Annons

Annons

opinionAborträtten

Aktuella frågor
”Är Ulf Kristersson beredd att ge plats åt SD:s och KD:s abortmotståndare i sitt regeringsunderlag?”

När högerkonservativa står på barrikaderna mot aborträtten försvarar vi socialdemokrater den. Det skriver jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En kvinna i USA protesterar inför att landets högsta domstol skulle ta upp domen "Roe mot Wade". Foto: Denise Cathey

Annons

År 2022 borde aborträtten vara en självklarhet. Att alla världens flickor och kvinnor får bestämma över sina egna kroppar, om de vill ha barn, vem de vill ha barn med och när. Så är det inte. Högerextrema krafter kämpar med näbbar och klor för att slita isär aborträtten och kvinnors grundläggande rättigheter i världen, i Europa och i Sverige.

USA:s högsta domstol rev upp domen "Roe mot Wade" och därmed är aborträtten inte längre skyddad av landets grundlag. Efter beslutet införde flera konservativa delstater i praktiken abortförbud. En seger för landets konservativa.

Orsaken till att "Roe mot Wade" kunde upphävas var att USA:s tidigare president, högerkonservativa Donald Trump, utsåg tre nya domare till landets högsta domstol, alla lagda åt det konservativa hållet med ett tydligt mål att inskränka aborträtten.

Annons

Annons

Abortförbud förhindrar inte aborter. Det resulterar i fler osäkra och många gånger livsfarliga aborter.

När du har läst färdigt den här texten har ytterligare en kvinna i världen dött eftersom hon har tvingats till en osäker abort. Enligt Läkare utan gränser behöver varje år omkring sju miljoner kvinnor vård på grund av osäkra aborter, och var sjätte minut dör en kvinna efter att ha genomgått en osäker abort.

Sverige är inte fredat från abortmotstånd. Det finns krafter inom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som arbetar emot aborträtten.

Innan USA:s högsta domstol beslöt att upphäva den nationella aborträtten antog Europaparlamentet en resolution som bland annat uppmanar medlemsstaterna att avkriminalisera abort, bekämpa hinder för säker och laglig abort och säkerställa tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård och -tjänster. Sverigedemokraternas ledamöter valde att avstå i omröstningen. När Europaparlamentet i början av juli röstade om en resolution som fördömer USA:s högsta domstols beslutvalde Sverigedemokraterna också att avstå.

Det är skrämmande, men inte förvånande, att Sverigedemokraterna inte försvarar aborträtten. Sverigedemokraternas meritlista när det gäller abortmotstånd är lång.

När Europaparlamentet skulle rösta om att fördöma abortförbudet i Texas avstod de. För drygt ett år sedan stod Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder i talarstolen och frågade regeringen hur den ska minska dödandet av ofödda. En fråga som Sverigedemokraterna drog tillbaka för att formuleringen inte var passande, men vi tvivlar inte på att budskapet står fast.

Annons

Polen är ett skräckexempel i Europa när det gäller flickors och kvinnors rättigheter. Inte minst avseende rätten till säker och laglig abort. År 2021 valde den högerkonservativa regeringen i Polen att dra åt snaran ännu ett varv för flickors och kvinnors rättigheter genom att i praktiken göra abort förbjudet. När Europaparlamentet röstade om att fördöma Polens oacceptabla beteende avstod Sverigedemokraterna återigen.

Annons

Den tidigare kristdemokratiske Europaparlamentarikern Lars Adaktusson röstade emot rätten till abort 22 gånger under föregående mandatperiod. Som enda svensk röstade Adaktusson också mot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

Samtidigt som Kristdemokraterna säger sig stå bakom aborträtten står det i partiets principprogram att vårdpersonal inte ska tvingas till att delta vid ingrepp som strider mot det egna samvetet. Det gör det möjligt för vårdpersonal att vägra utföra abort, något som skulle kunna leda till att det bli svårare att få en abort utförd och därmed också en försvagad rätt till tillgänglig och säker abort. Att hävda att samvetsfrihet ska gälla inom vården - det vill säga att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter om det strider mot deras övertygelse eller tro – går inte ihop med att försvara den svenska aborträtten.

Frågan måste ställas till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson: Är han beredd att ge plats åt Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas abortmotståndare i sitt regeringsunderlag?

Annons

USA:s högsta domstol har gett abortmotståndare i hela världen näring, men också energi till ett massivt engagemang för aborträtten. Stora protester tog över gator och sociala medier fylldes med solidaritet och kamp.

Runt om i världen hotar de konservativa rörelserna aborträtten, men vi ser också framsteg. Länder som Argentina, Indien, Mexiko och Kenya har tagit viktiga steg för aborträtten.

Socialdemokraterna kommer alltid försvara aborträtten och stödja dem som försvarar den, oavsett var i världen den är hotad.

Den svenska socialdemokratiskt ledda regeringen ökade sitt stöd till FN-organet UNFPA som arbetar med flickor och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Ett stöd som bland annat lett till närmare en miljon färre oönskade graviditeter i Östafrika och att över 5 000 fall av mödradödlighet kunnat förhindras.

Annons

När högerkonservativa står på barrikaderna mot aborträtten försvarar vi socialdemokrater den. Outtröttligt fortsätter vi försvara flickor och kvinnors rätt till sin egen kropp. Det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra.

SKRIBENTERNA

Eva Nordmark (S), jämställdhetsminister

Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan