Det är inte några längre stunder som föräldrarna Marina Matic, 39 år, och Filip Miloradovic 36, kan sitta i lugn och ro och dricka sitt kaffe. Deras drygt ettåriga dotter Lelija, som nu kan gå utan att ständigt trilla, har en helt ny värld att utforska i trädgården på husets framsida. Mycket är intressant att stoppa i munnen.
– Smart drag, va? säger Filip Miloradovic och skrattar när han återigen fångar in sin dotter och ser om hon hellre vill sitta i hans knä än att gräva i rabatterna. Just som våra andra barn klarar sig själva i många vardagssituationer – och vi verkligen landat i livet som bonusfamilj – då bestämmer vi oss för att skaffa ett barn till.
Paret flyttade ihop 2016 i stadsdelen Husie i Malmö, först i en fyrarummare och sedan några år tillbaka i sitt hus.
Annons
– Beslutet att köpa det här huset, med alla sovrum, togs efter att våra respektive barn uttryckt en gemensam önskan om att de nu ville börja bo med oss under samma veckor. Det var en efterlängtad milstolpe för mig och Filip, säger Marina Matic.
Annons
När paret träffades hade de två barn vardera, alla under skolåldern. På frågan vad som utmärkte deras första tid som nyförälskade svarar de i mun på varandra:
– Dåligt samvete!

Mängden tandborstar skvallrar om hur många som bor i hushållet, även under veckan då Filip Miloradovics son och dotter och Marina Matics två döttrar bor hos sin mamma respektive pappa.
Bild: Lars Brundin
Marina Matic fortsätter:
– Vi tampades mycket med dåligt samvete. Dåligt samvete för att man, genom beslutet att separera från sina barns andra förälder, därmed går miste om halva tiden med sina barn. Dåligt samvete för att inte kunde ge sin nya partner, som man är nykär i, så mycket uppmärksamhet och närhet som man hade önskat. Och dåligt samvete över hur beslutet att bli en bonusfamilj ska påverka barnen.
Även om vi hungrade efter egentid var det tydligt att våra barn också gjorde det; med den föräldern de inte hade sett på en vecka.
I början var tanken att alternera mellan en helt barnfri vecka och en vecka med alla barnen hos dem. Det upplägget gav de upp rätt fort, säger Filip Miloradovic:
– Det funkade inte för oss. Även om vi hungrade efter egentid var det tydligt att våra barn också gjorde det; med den föräldern de inte hade sett på en vecka. De behövde ”tanka” egentid med var och en av oss, utan att tvingas ta hänsyn till sina nya bonussyskon.
Den barnfria veckan försvann till förmån för ett överlappande schema som medförde att de alltid hade några barn hos sig, men sällan alla samtidigt.
Annons
Annons

Paret har gått i familjeterapi sedan de blev en bonusfamilj och rekommenderar par att ta hjälp när det känns för tufft. Marina Maticska driver instagramkontot Bonusfamiljeforumet och utbildar sig till bonusfamiljecoach.
Bild: Lars Brundin
Hur man ska bo och hantera barnens växelvisa boende är en utmaning som varje bonusfamilj behöver hitta sitt unika sätt att lösa, menar de.
– Det finns inga rätt eller fel – så länge barnen mår bra. Hur kär man än är går det inte att runda det faktum att det är en stor förändring för alla inblandade barn. Man behöver låta dem få tid att smälta allt, säger Marina Matic.
Hon poängterar också att de har haft en fördel rörande boendet eftersom deras före detta partners inte har några bonusfamiljer.
– Båda våra ex har varit generösa med att låta våra önskemål kring hur barnen ska bo hos oss styra. Så har inte alla bonusfamiljer det, där är det ännu fler individer att ta hänsyn till.
Hur kär man än är går det inte att runda det faktum att det är en stor förändring för alla inblandade barn.
Under en period då det var extra tufft gick paret i familjeterapi. Det var det bästa de kunde göra, kan de se nu i efterhand.
Marina Matic uppmanar alla att inte sitta hemma själv med sina tankar och känslor kring utmaningarna i bonusfamiljelivet, utan att ta hjälp.
– Att få höra att exempelvis min känsla av att vara gäst i mitt eget hem när bonusbarnen var hemma hos oss är en vanlig upplevelse, gjorde att jag inte var så dömande mot mig själv.

Paret förberedde sina barn på att det skulle kunna bli stökigt och mycket känslor inför att Lelija skulle födas, men glädjen över en lillasyster har varit mest framträdande hos övriga barn, säger Marina Matic.
Bild: Lars Brundin
Annons
Som att få sätta ord på skammen om att man kanske ibland inte betett sig likadant i vissa situationer mot sina bonusbarn som gentemot sina biologiska barn.
Annons
– För oss var det guld att berätta om situationer vi upplevde var utmanande, vi kände oss mindre ensamma, säger Marina Matic.
I dag har Marina Matic ett instagramkonto är hon delar med sig av sina erfarenheter som bonusmamma. Hon tycker det är märkligt att inte fler pratar mer öppet om utmaningarna det innebär, men vill också slå ett slag för allt det positiva.
– Våra barn har fler kärleksfulla och trygga vuxna i sina liv tack vare vår bonusfamilj. De har fått nya syskon vilket gör att de lär sig ännu mer om att ta hänsyn till andras behov, men också nya vänskaper. Det ska man inte förringa.
Fakta
Bok-, film- och poddtips om livet som bonusfamilj
Serie och film: SVT-succén ”Bonusfamiljen”, vars alla säsonger går att se på Netflix, ska bli långfilm. I december beräknas långfilmen ”Länge leve Bonusfamiljen!” ha premiär.
Bok: Den danske, numera avlidne, familjeterapeuten och författaren Jesper Juul har skrivit boken ”Bonusföräldrar: möjligheter och fallgropar”. FamilyLab Sverige, 2011
Podd: Bonusfamiljen-podden, Bonuspappan och Plusmamman.
Läs mer:
Shoppa och få presenter av bonusmamma – tecken på kärlek och intresse.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.