Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Kanske är det så att Öppna Moderaters ambitioner inte delas av moderpartiet?”

Problemet är att Öppna Moderater glömmer vilka Moderaterna vill bygga sitt regeringsunderlag på: en blåbrun konservativ konstellation ihop med Kristdemokraterna och med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Det skriver de två miljöpartisterna Emma Hult, riksdagsledamot och hbtqi-politisk talesperson tillsammans med Sofia Kamlund, toppkandidat till kommunfullmäktige i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

År 2016 införde New York könsneutrala toaletter. I Helsingborg har Sverigedemokraterna förklarat att de har en negativ inställning till könsneutrala toaletter eller omklädningsrum på kommunens idrottsanläggningar, skriver artikelförfattarna. Foto: Gerry Bromme, AP, TT

Annons

Öppna Moderater vill att Moderaterna leder socialdepartementet efter riksdagsvalet i höst för att driva igenom en modern lagstiftning för hbtq-personer (Aktuella frågor 27/7).

Öppna Moderater hävdar att Moderaterna är ”det mest hbtq-vänliga av de partier som kan vara statsbärande”.

Problemet är bara att Öppna Moderater glömmer vilka Moderaterna vill bygga sitt regeringsunderlag på: en blåbrun konservativ konstellation ihop med Kristdemokraterna och med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Ett sådant regeringsunderlag kommer aldrig driva en modern hbtqi-politik värd namnet.

Sverigedemokraterna kommer varken att vilja göra livet bättre för transpersoner eller se en modernare familjebildning. Baserat på hur de har agerat i hbtqi-frågor runt om i landets kommuner under senaste mandatperioden är det högst troligt att de kommer att motarbeta förslag som förbättrar hbtqi-personers situation.

Annons

Annons

Två exempel från Helsingborg: Sverigedemokraterna var det enda parti i Helsingborgs kommunfullmäktige som inte ville låta prideflaggan inkluderas i stadens flaggpolicy och partiet har en negativ inställning till könsneutrala toaletter eller omklädningsrum på kommunens idrottsanläggningar. Vad får Öppna Moderater att tro att Sverigedemokraternas nationella organisation skulle vara mer positiv till hbtqi-vänlig rikspolitik?

Öppna Moderater påpekar att det hedersrelaterade våldet och förtrycket av hbtq-personer blir alltmer synligt i Sverige och kritiserar att ett förbud mot konverteringsterapi, som syftar till att ändra en individs sexuella läggning eller undertrycka en individs könsidentitet, ännu inte blivit verklighet.

Men såväl Moderaterna som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna driver en migrationspolitik som utvisar människor till länder där konverteringsterapi förekommer.

Det råder inget tvivel om att Öppna Moderater vill se en regering som kommer göra det ännu svårare för hbtq-personer att få stanna i Sverige. Med en moderatstyrd regering som tar stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är det inte lätt att se ett annat resultat än att fler hbtqi-personer kommer att utvisas till länder där deras sexuella läggning eller könstillhörighet är straffbar.

Vi uppskattar Öppna Moderaters ambition när det gäller vikten av att Sverige behöver en ny könstillhörighetslag, men om Moderaterna hade varit beredda att ta strid för det hade de kunnat stötta Miljöpartiets initiativ i riksdagens socialutskott om att skicka utkastet till en sådan lag till lagrådet, vars uppgift det är att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.

Annons

Annons

Moderaterna hade också kunnat stötta Miljöpartiets förslag i Region Skånes sjukvårdsnämnd om att införa ett långsiktigt samarbete med RFSL för att utbilda vårdpersonal i hbtq-frågor och därmed förbättra hur hbtq-personer bemöts i vården. Det valde Moderaterna också att rösta ner. Det beklagar vi. Kanske är det så att Öppna Moderaters ambitioner inte delas av moderpartiet?

Det enda sättet att säkra en regering som arbetar för hbtqi-personers rättigheter är att se till att Miljöpartiet ingår i den. Vi kommer aldrig sluta kämpa för alla människors lika rätt.

SKRIBENTERNA

Emma Hult (MP), riksdagsledamot och hbtqi-politisk talesperson.

Sofia Kamlund (MP), toppkandidat till kommunfullmäktige i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan