Annons

Annons

Annons

Åstorp

Åstorpsbo lurades på 600 000 kronor

En kvinna i 45-årsåldern åtalas för grovt ocker vid Helsingborgs tingsrätt. Enligt åklagare har kvinnan tagit en rad lån med hjälp av ett konto som tillhör en tjugo år äldre Åstorpsbo.

Text

I förhör med polisen berättar både mannen och kvinnan att de träffades på en bar i Åstorp någon gång i oktober 2018 och därefter blev ett par. Inom kort ska kvinnan sedan ha tagit på sig ansvaret för parets gemensamma ekonomi.

Med hjälp av mannens kontouppgifter och bankID ska kvinnan därefter tagit en rad lån på sammanlagt 559 000 kronor hos olika banker och låneförmedlare under de sex månader de var tillsammans.

Annons

Annons

Dessutom uppges att mannens pensionssparande - cirka 150 000 kronor - försvann under samma tid.

En del av pengarna ska kvinnan ha använt till att betala hyra på villan paret flyttat till. Mycket verkar dock ha gått till annan konsumtion. Bland annat ska kvinnan ha köpt parfymer för närmare 43 000 kronor, dyra kläder till sina barn och mannen har också fått stå som borgensman för ett antal bilköp.

När mannen till sist förmåddes avsluta förhållandet var det mesta av hans pengar försvunna och han var skuldsatt. Han har därför tvingats till att ta emot hjälp av en god man för att få rätsida på sin ekonomi.

Åklagaren finner att kvinnan systematiskt utnyttjat mannen och dragit nytta av hans oförstånd och att brottet därför ska anses som grovt.

Medåtalade står också kvinnans mor och kvinnans son för penningtvättsbrott respektive grovt penningstvättsbrott.

Detta sedan de tagit emot sammanlagt 574 000 kronor från den olagliga verksamheten. Syftet ska enligt åtalet ha varit att dölja varifrån pengarna kom.

Fakta

Ocker

Termen ocker i svensk lag innebär att utnyttja någons trångmål, oförstånd eller beroendeställning för att ge sig själv en ekonomisk förmån.

Den som gör sig skyldig till ocker kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Om brottet är grovt döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan