Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Tre tak byts för 3,7 miljoner

Skolorna i Åsljunga och Eket får just nu nytt yttertak och inom kort påbörjas takbyte även på Åsljungahallen. För uppdragen har tre olika entreprenörer upphandlats.

Text

Nyligen inleddes takarbeten på Ekets skola och Von Reisers skola i Åsljunga. Syftet är att byta ut yttertaken, som blivit gamla.

– De största delarna av taken är betongpannor som vi nu byter ut. När det ändå görs passar vi på att även byta den gamla takpappen under pannorna samt hängrännor och avrinningssystem, säger projektledaren Staffan Persson.

På Von Reisers skola räknar kommunen med att entreprenören BAB Bygg har arbetet klart på 8 veckor. För Ekets skola, där RoM Bygg står för takbytet, kommer arbetet att ta nästan dubbelt så lång tid.

Annons

Annons

– Ekets skola är ett större jobb. Där ska det bytas 1 700 kvadratmeter tak på sex olika byggnader, jämfört med 500 kvadratmeter i Åsljunga, säger Staffan Persson.

Inom kort kommer också Åsjlungahallen att få nytt yttertak, när Servicekuben Väst sätter igång.

– Det ligger lite längre fram, i vecka 33 om allt går enligt planerna. Men den byggnaden har bara papptak, så det blir inte lika omfattande.

Att tre tak på kommunens byggnader byts ut nästan samtidigt beror mest på slumpen enligt Staffan Persson. Takbytena är planerade sedan en tid.

– Taken har en begränsad livslängd som nu håller på att ta slut. Skolan i Åsljunga har redan fått en del mindre problem på en byggnad. Därför vill vi byta taken nu innan några allvarliga problem uppstår.

Kostnaden för arbetena i Åsljunga beräknas till 628 000 för skolan och 665 000 för hallen medan notan för Ekets skola hamnar omkring 2 457 000. Totalt blir det cirka 3,7 miljoner kronor för kommunen.

Arbetena kommer inte att leda till några störningar i skolornas verksamhet, tror Staffan Persson.

– I Åsljunga ser det ut som att de kan bli klara till terminsstarten. I Eket kommer det att bli en del begränsningar i utemiljön under hösten. Men det är inte aktuellt att flytta elever eller att ställa in någon undervisning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan