Annons

Annons

Annons

opinionFramtidens elförsörjning

Aktuella frågor
”Moderaterna kommer att ge Sverige ren, billig el.”

Socialdemokraterna försöker skylla de svenska elpriserna på Putins vidriga anfallskrig mot Ukraina. Men ytterst beror den allvarliga energisituationen på att Socialdemokraterna ägnat de senaste åtta åren åt att lägga ner fungerande kärnkraft. Det skriver Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Carl-Oskar Bohlin, Moderaterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ytterst beror dagens allvarliga energisituation på att Socialdemokraterna ägnat de senaste åtta åren åt att lägga ner fungerande kärnkraft, skriver artikelförfattarna.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

Socialdemokraterna har under åtta år monterat ned fullt fungerande kärnkraft och nu får svenska folket betala priset för det. Skyhöga elräkningar kan i vinter dubbleras.

Och häromdagen meddelade Svenska Kraftnät att om gasleveranserna från Ryssland uteblir och det samtidigt är kallt och vindstilla är risken överhängande för elbrist. För första gången kan då Skåne behöva kopplas bort från elnätet.

Både hushåll och företag i södra Sverige kan tvingas till planerade strömavbrott på grund av elbrist, särskilt allvarligt blir det i så fall under vardagar när industrier och andra arbetsplatser är i stort behov av ström.

Att en barnfamilj i Skåne inte längre vet om elräkningen landar på 1 000 eller 10 000 kronor är ett stort problem. Att företag inte kan expandera eller utveckla sin verksamhet på grund av elbristen är också ett problem. Men att elen nu kan komma att stängas av till hushåll och företag för att den helt enkelt inte räcker till är fullständigt ohållbart i ett läge där Sverige tvärtom behöver mer ren el för att kunna ställa om samhället. Så kan det inte få vara i Sverige år 2022.

Annons

Annons

Beskedet från Svenska Kraftnät sätter fingret på det faktum att Sverige inte längre i tillräcklig grad kan planera landets elproduktion eller försörja Sverige med ren el. Socialdemokraterna försöker skylla de svenska elpriserna på Putins vidriga anfallskrig mot Ukraina.

Men ytterst beror den allvarliga energisituationen på att Socialdemokraterna ägnat de senaste åtta åren åt att lägga ner fungerande kärnkraft. Det har skapat en akut elbrist och gjort elen dyrare – men inte bara det: elen har också blivit smutsigare. Förra året eldade Karlshamnsverket mer olja än de föregående tio åren tillsammans – 140 000 liter tjockolja i timmen när det är kallt och inte blåser.

Socialdemokraterna bjuder nu in övriga riksdagspartier till blocköverskridande energipolitiska samtal efter valet. Allt för att i valrörelsen slippa stå till svars för sin egen energipolitik. Men det behövs inga fler samtal om hur Sveriges energiförsörjning ska se ut. Det är bråttom och vi har redan lösningen klar.

Socialdemokraterna är välkomna att sluta upp bakom den ansvarsfulla energipolitik som en borgerlig regering kommer att föra efter valet. På vår sida i politiken är vi nämligen överens om hur vi ska få ner både elpriserna och utsläppen: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill bygga ny kärnkraft som ger riktigt mycket billig, ren el.

Annons

Det finns två tydliga alternativ i svensk politik. På ena sidan står fyra partier som lägger ner kärnkraften, så att hushållen får skyhöga elräkningar och Sverige tvingas elda med smutsig olja. På den andra sidan står fyra partier som vill sänka elräkningen och minska utsläppen genom att ge Sverige möjlighet att producera riktigt mycket billig, ren el. Den sidan leds av Moderaterna.

Den 11 september är det upp till väljarna att välja sida.

SKRIBENTERNA

Ulf Kristersson (M), partiledare

Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson

Carl-Oskar Bohlin (M), energipolitisk talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan