Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Badförbudet har hävts – inga nya spår av oljeutsläpp

Under förmiddagen gav räddningstjänsten grönt ljus för bad i Viken igen. Oljeklumpar hittades på tre platser, men söndagens inventering visade att det rört sig om ett litet utsläpp.

David Helander, Jonas Nyrén och Simon Melin

Text

– Jag fick ett sms med ett VMA igår kväll. Nu har vi gått går längs kusten men inte sett någon olja. Vi tänkte bada men vi valde ändå att inte göra det. Men vi har sett två som badade, berättade Eva-Lotta Duvner som besökte stranden mellan Domsten och Viken ihop med sin man Per Duvner.

Bild: Simon Melin

Annons

Räddningstjänsten Skåne Nordväst gick ut med ett VMA – viktigt meddelande till allmänhet – på lördagskvällen. Där varnar de för bad i Hittarp, Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

Peter Hjort, inre befäl på räddningstjänsten, berättade om insatserna på söndagsmorgonen:

– Vi håller på att inventera hur stort område som är drabbat. Kustbevakningen är ute till havs och räddningstjänsten kommer att söka av stränderna.

Annons

Annons

Olja hittades på stränderna i Domsten, Grå läge och Viken, men endast stranden i Viken spärrades av, från Vikens hamn, bort till Fortet.

Senare under förmiddagen kunde avspärrningarna i Viken plockas bort och det var fritt fram för bad igen. Undersökningen, bland annat med båt och helikopter, ledde inte till några nya fynd.

– Vi såg lite olja i hamnen och kommunen håller på att ta bort avspärrningarna nu. Det ser fint ut längs kusten och jag hoppas på bad i morgon bitti, sa Anna-Lisa Ekstedt som kollade läget i Viken.

Bild: Simon Melin

Avspärrningarna i Viken på lördagskvällen. Foto: Olle Duvner

Första larmet om oljan kom till räddningstjänsten vid halv sex på lördagskvällen.

Enligt de första uppgifterna i larmet rörde det sig om oljeklumpar.

– Det är ett misstänkt mindre oljeutsläpp. Det är oklart vad det är. Vi undersöker det, sa räddningstjänstens inre befäl Jonas Hemert strax efter att man kommit till platsen.

På söndagsmorgonen sökte en av Kustbevakningens båtar av kuststräckan.

Bild: Simon Melin

Annons

Annons

Till toppen av sidan