Annons

Annons

Annons

Klippan

Hund saknade giltigt pass – nu ska den avlivas

Två gånger inom loppet av ett par timmar försökte en kvinna bosatt i Klippans kommun få med sig en hund utan giltigt pass genom tullen. Jordbruksverket vill nu att hunden ska avlivas - men kvinnan överklagar.

Text

Det var på kvällen den 22 juni i år som en kvinna bosatt i Klippan stoppades i tullen i Malmö. Hundvalpen hon hade hämtat i Tyskland saknade giltigt sällskapsdjurspass och beslut togs därför att den skulle skickas tillbaka till sitt avsändarland.

Bara några timmar senare, under natten mot den 23 försökte kvinnan ännu en gång att föra in hunden. Denna gång var det i tullen i Helsingborg som stoppade henne, med samma hund och samma papper som tidigare.

Annons

Annons

Hunden kommer ursprungligen från Belarus, men fördes in i EU via Lettland den 21 juni. I ett intyg utfärdat vid en lettisk gränskontroll den dagen berättas att hunden skickats från Belarus kvällen innan för vidare transport till Polen.

Men när polsk veterinär utfärdat hundens pass för vidare resor inom EU är passet daterat till den 20 juni. Eftersom veterinären inte får utfärda hundpass utan att undersöka djuret kan det passet omöjligt vara giltigt, menar Jordbruksverket.

Det är risken för att få in rabies i Sverige som är orsaken till att djur som inte uppfyller villkor för införsel i Sverige i första hand ska skickas tillbaka. I andra hand ska de sättas i karantän och i tredje hand avlivas enligt gällande regler.

Eftersom kvinnan redan fått ett avvisningsbeslut som hon inte följt bedömer Jordbruksverket att ett andra beslut inte heller skulle efterlevas. Och då Helsingborg inte har någon godkänd karantänsavdelning för hundar är inte heller det alternativet möjligt.

Därför har Jordbruksverket tagit beslut om att hunden ska avlivas.

Klippankvinnan har dock överklagat beslutet till länsrätten, då hon menar att det är totalt obefogat och att hon inte blivit tillräckligt hörd i ärendet.

”[Hunden] är införd i Sverige med korrekta papper, pass och vaccinationer. Vi uppfyller alla Jordbruksverkets krav gällande legal införsel av hund.” skriver hon bland annat.

Annons

Hon begär därför att inga åtgärder vidtas innan saken utretts mer grundligt.

Annons

Fakta

Krav för att föra in hund (inom EU)

För sällskapsdjur gäller följande för att införa en hund till Sverige:

Id-märkning
Rabiesvaccination
Sällskapsdjurspass.

För hundar som förs in som handelsdjur, till exempel avel, gäller att de ska besiktigas av en officiell veterinär inom 48 timmar före avresa.

De ska också ha djurhälsointyget CANIS- FELIS - FERRETS- INTRA, i databasen TRACES.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan