Annons

Annons

Annons

opinionVindkraft

Aktuella frågor
”Kustnära vindkraft utanför Trelleborg är inte rätt väg att gå.”

Den kust vi har att förvalta är unik och ska bevaras, skriver Mikael Rinholt, ordförande för Kristdemokraterna i Trelleborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vindkraft löser inte Sveriges energikris, men är en del av lösningen, skriver artikelförfattaren.

Annons

Rickard Nilsson och Marie-Louise Borg, ordförande respektive styrelsemedlem i föreningen Rädda Sydkusten, uppmanar Skurups och Trelleborgs politiker och alla röstberättigade i dessa kommuner att ta reda på fakta och inte bli duperade av osakliga argument från vindkraftsindustrin och dess lobbyister (Aktuella frågor 22/7).

Kristdemokraterna Trelleborg, med kommunstyrelsens vice ordförande Erik Lundström i spetsen, har från att det blev aktuellt varit tydliga när det gäller kustnära vindkraft: Vi säger nej till sådana etableringar. Och det är inget som höstens kommunval förändrar.

Annons

Den kust vi har att förvalta är unik och ska bevaras. Det ingår som en del i det arbete vi gör för att utveckla Trelleborgs kommun som ett destinationsmål för åretruntturism. Vi ser också med glädje att kommunen utvecklats under de år vi suttit med i det politiska styret av staden. Sedan 2018 styrs kommunen av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Annons

Den vindkraftspark som projekteringsbolaget Kustvind vill etablera ligger 8 kilometer från kusten. Det tycker Kristdemokraterna är för nära. Vi ställer oss bakom en etablering längre ute till havs och vill också främja andra energikällor. Vindkraft löser inte Sveriges energikris, men är en del av lösningen.

Det behövs både nya stora kärnkraftverk likt de som Socialdemokraterna stängt ner och små kärnkraftverk av typen SMR, Small Modular Reactors.

Utbyggnad av solenergi är också en del av lösningen.

Att Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet och Centerpartiet valt att lägga ner fungerande kärnkraft gör att det tar lång tid att åter ändra hur landets energiförsörjning ser ut.

Människor som bor i Skåne har inga forsar som förser dem med energi. Det är lätt att förstå att det kan vara frestande att falla för eventuella kommunala ersättningar för dem som satsar på kustnära vindkraft.

Länsstyrelsen bör ge dem som äger mark möjlighet att anlägga vindkraftverk på den och den biogasanläggning som redan finns i Trelleborg bör utvecklas.

Annons

Kristdemokraterna vill också att länsstyrelsen ska underlätta för de markägare som vill skapa solcellsparker och kanske ha djur som betar på samma yta.

Det är bra att har Sverige påbörjat en omställningsresa när det gäller energiförsörjning, men kustnära vindkraft utanför Trelleborg är inte rätt väg att gå.

SKRIBENTEN

Mikael Rinholt, ordförande för Kristdemokraterna i Trelleborg

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan