Annons

Annons

Annons

Perstorp

Missfärgat vatten efter villabrand

Flera personer från Perstorp har åter fått missfärgat vatten i sina kranar under tisdagen. NSVA har spolat flera ledningar, men till hösten kommer man ta till kraftigare metoder.

Text

Låt vattnet rinna, gärna i flera kranar, i 10-15 minuter. Om det inte får bort missfärgningarna så kontakta NSVA. FOTO: Christer Wahlgren.

Annons

Under tisdagen har flera hushåll i centrala Perstorp fått kraftigt missfärgat vatten i sina kranar. Många har varit irriterade och klagomål har kommit från boende på bland annat Fasanvägen och Spjutserödsvägen.

– Vi har gjort insatser med det vi kallar brandpostsspolning under dagen, alltså att vi öppnar upp och ökar flödet i ledningarna. Det har vi gjort på Tjäderstigen och Trastvägen, säger Dejan Tucakov, gruppchef på avdelning rörnät på NSVA.

Annons

Annons

Problemen har pågått under längre tid även innan NSVA tog över i Perstorp. Framförallt var det i våras som många rapporter om missfärgningar kom in.

– Det har varit ganska lugnt under sommaren, men natten till idag hade vi en villabrand i centrala Perstorp. Vi tror att det missfärgade vattnet idag hör ihop med att Räddningstjänsten tog ut mycket vatten till släckningen, säger Dejan Tucakov.

Missfärgningarna beror troligen på avlagringar i rören, men även om vattnet ser oaptitligt ut är det inte farligt.

– Det är inget som kommit in i vattnet utifrån så att säga och de prover vi gjort visar inte på att vattnet är otjänligt. Men vi rekommenderar att man spolar i flera kranar ett slag, säger han.

Blir vattnet inte bättre efter 10-15 minuter ska man kontakta NSVA, som vill ha hjälp med att kartlägga problemen. Enklast är att använda formuläret för felanmälan på NSVA:s hemsida. Där finns också mer information om problemen.

– Just nu jobbar vi aktivt med att spola ledningar där problemen finns. Till hösten kommer vi att ta hjälp av ett externt företag för att göra en luft/vattenspolning av ledningarna, som är mycket kraftfullare än det vi kan göra själva.

Läs mer:

Villabrand i Perstorp – övervåning totalförstörd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan