Magnus Jiborn, vd för projekteringsbolaget Kustvind, hävdar att ”frågan om den planerade vindkraftsparken troligen handlar främst om utsikten” (Aktuella frågor 29/7). Men "parken” det gäller är en av världens högsta, med upp till 33 vindkraftverk – mer än 300 meter höga – 8 kilometer utanför kusten mellan Abbekås och Smygehamn.
Motståndet mot projektet handlar inte om utsikten.
Den planerade etableringen ligger extremt nära kusten med kraftverk lika höga som Eiffeltornet. Kustområdet är unikt och utgörs av lättillgängliga, välbesökta och mycket uppskattade strandnära rekreationsområden som skänker stor livskvalitet.
Annons
I juni påstod Kustvind på sin hemsida att planerade vindkraftverk stoppas av kommunpolitiker som är rädda för ett folkligt motstånd. Bolaget skriver: ”Ett motstånd som vanligen drivs av små men högljudda grupper vars främsta argument är att man inte vill se vindkraft på sin egen bakgård på grund av att det påverkar utsikten”.
Annons
Men ska inte politiker just lyssna på folket? Dessutom berör projektet på Sydkusten betydligt fler människor i Trelleborg och Skurup än dem som bor nära havet.
Orsaken till Skånes höga elpriser är inte bristen på havsbaserad vindkraft. Det är bristen på planerbar elproduktion i södra Sverige, som kärnkraft, och på kapacitet i kablarna från norra till södra Sverige samt indelningen av Sverige i fyra elområden, där södra Sverige är tätt ihopkopplat med Tyskland. Och elpriserna började rusa redan 2021, före Rysslands anfall på Ukraina.
Kustvind och de lobbyister som företräder bolaget använder de höga elpriserna och Putins krig för att skrämma vanliga människor med argument som att Sverige måste minska beroendet av rysk gas och skynda på klimatomställningen – samtidigt som bolaget säljer in sitt projekt som lösningen på Skånes energiförsörjning.
Påståenden om att havsbaserad vindkraft snabbt ger ny billig el stämmer inte. Den process som krävs för nya vindkraftsanläggningar tar lång tid, även för sådana som ligger nära kusten. Från att Vattenfall sökte tillstånd för sin anläggning på Kriegers flak till att den levererar el, år 2028, kommer det ha tagit 26 år.
Danmark och Tyskland tas ofta upp som framgångsexempel för vindkraft. Men just dessa länder hade under första kvartalet 2022 några av EU:s högsta elpriser.
Annons
Vi är oroliga för att den nya etableringen kan komma att säljas vidare till Kina vars ägande av svensk vindkraft redan är stort. Magnus Jiborn svarar att i Kustvind finns inget kinesiskt ägande och heller inga planer på sådant. Men det är ett uttalande som inte förpliktigar till något. Planerna kan ju ändras när som helst.
Annons
Enligt Magnus Jiborn behöver vindkraft byggas både nära kusten där kostnaderna är lägre och tidshorisonten kortare, och längre ut i havet med större möjligheter på längre sikt. Men så nära som 8 kilometer från Sydkusten är inget som behövs.
Enligt Kustvinds egna uträkningar kan bolagets nya etablering tillföra södra Sverige energi motsvarande uppvärmning av 100 000 villor. Det kan låta mycket, men är lite jämfört med andra projekt som planeras längre ut från Skånes kust och utanför sjöterritoriets gräns i havet (22 kilometer från land). Kapaciteten från ett av dessa projekt kan enligt vindkraftsutvecklaren OX2 värma upp motsvarande 1,5 miljoner hushåll. Vattenfalls anläggning på Kriegers flak (30 km från kusten) får en kapacitet motsvarande 500 000 villor.
Det går alltså utmärkt att bygga havsbaserad vindkraft längre ut än 8 kilometer från kusten, med ett mycket större tillskott av ny el för södra Sverige. Stora negativa konsekvenser för ovärderliga rekreationsområden, människor, djurliv och natur gör också att havsbaserad vindkraft ska byggas längre ut från kusten. Annars är det inte hållbart.
SKRIBENTERNA
Rickard Nilsson, ordförande i Föreningen Rädda sydkusten och bor i Beddingestrand
Marie-Louise Borg, styrelsemedlem i föreningen Rädda sydkusten och bor i Abbekås
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.