Annons

Annons

Annons

Åstorp

Kadaver dumpades vid busshållsplats

Park och gatuavdelningen i Åstorp får ta hand om dumpade sopor för 100 000-tals kronor om året. På onsdagen hittades rester från en slängd djurkropp vid Kärreberga.

Text

Spisar, spannar med färg, renoveringsavfall och döda djur är några exempel på vad kommunen får ta hand om. FOTO: Mikael Kadanik

Annons

Det var en obehaglig upptäckt som en kvinna från Kvidinge gjorde i trakten kring Kärreberga by under onsdagen. Insläpat i buskarna bakom bussarnas vändplats vid Wrams Gunnarstorpsvägen låg vad som kan vara ett ruttnande griskadaver.

– Det stank vedervärdigt på platsen, så det är inte konstigt att hon hittade det. Om det är en gris är svårt att säga, men det ligger inälvor helt öppet i terrängen, säger Mikael Kadanik, chef för park och gata på tekniska kontoret i Åstorp.

Annons

Annons

Inte bara Åstorp har problem med sopdumpningar. Den här avfallshögen hittades utanför Ekeby.

Bild: Åsa Brodin

Han åkte själv ut till platsen för att inspektera när händelsen anmäldes till kommunen under eftermiddagen.

– Tyvärr är det inte något nytt. Det dumpas stora mängder avfall på sådana här avskilda platser. Ibland är det djurkadaver, ibland hela bohag. Någon gång kan det vara femtio bildäck som ligger i en hög, säger Mikael Kadanik.

Det är inte alltid avfallet dumpas på kommunens mark. ”Men vi tar hand om det. Någon måste ju göra det” säger Mikael Kadanik. FOTO: Mikael Kadanik

Att hantera avfallet kostar kommunen flera hundratusen per år, berättar han. Inte bara måste park och gata samla in avfallet, allt måste dessutom sorteras innan det kan lämnas till sopstationer.

– Folk verkar köra ut flera lass ibland. En enda tur för att städa upp kan kosta oss 15 000 – 20 000 kronor. För att inte tala om hur mycket tid vi tvingas lägga på det.

Kadavret hade troligen dumpats under natten till onsdagen.

Bild: PRIVAT

Annons

Ibland hittar kommunen adresslappar i avfallet. Dessa berättar om att soporna kommit inte bara från Åstorp utan även från andra kommuner i trakterna kring Söderåsen.

Annons

– Men det finns ju återvinningsstationer i både Bjuv och Åstorp där man kan lämna gratis. Även i Helsingborg ifall man har större grejor. De här dumpningarna tar resurser som kunnat användas till annat i kommunen.

Åstorps kommun polisanmäler alla dumpningarna som allmän nerskräpning. Så kommer också att ske i fallet med det dumpade kadavret.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan