Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Nu är det dags för rally igen

Efter två års uppehåll arrangerar SMK Örkelljunga återigen rallytävlingen Smedsvängen längs vägarna runt Örkelljunga. Trakten bjuder på fina rallyvägar, berättar tävlingsledaren Kjell-Åke Olsson.

Namnet Smedsvängen kommer från silversmedjan i Perstorp. Ägarens son körde rally i Örkelljunga och instiftade ett vandringspris. Bilden är dock från ett annat lopp.

Bild: Lars Brundin

Annons

Det var glest med rallytävlingar under pandemiåren. SMK Örkelljunga var bara en av många klubbar som ställde in när coronan härjade.

– Vi ville inte bidra till någon smittspridning, så det var ett enkelt beslut. Klart att vi kunnat köra ändå om vi följde alla restriktionsregler, men vi valde att vänta och köra på riktigt istället, säger klubbens Kjell-Åke Olsson.

Annons

Han är också tävlingsledare för klassiska Smedsvängen som på lördagen 13 augusti är tillbaka efter två års uppehåll. Tävlingen ingår i Södra bilsportförbundets DM - serie.

Annons

Nytt för i år är att den numera även är en del av den nyinstiftade Sydsvenska Sprintcupen (SSSC).

– Det är förstås skoj att vara tillbaka. Det blir ju lite liv och rörelse i byn om inte annat, säger Kjell-Åke Olsson.

Hittills har cirka 80 förare anmält sig. De flesta kommer från Skåne, Halland och Blekinge.

– Men det är många smålänningar och även ett par från Danmark som kommer.

Det finns fyra specialsträckor på det nio mil långa loppet som tar förarna runt i trakterna kring Skånes Fagerhult och Yxenhult.

– Det är ett ganska kompakt lopp, med 21 kilometer specialsträckor. Det finns många fina och krokiga rallyvägar i trakten. Som det ska vara, bara köra rakt fram kan ju vilken fartdåre som helst göra, säger Kjell-Åke Olsson.

Det kommer att gå undan också. Kjell-Åke Olsson tippar på hastigheter upp mot 140-150 kilometer i timmen på grusvägarna. Hur stor publiken blir är han dock mer osäker på.

– Många följer ju loppet från vägen i trakten där de bor, så det är lite svårt att veta. Men det brukar vara uppskattat, vi sålde ju slut på programbladen sist, säger han.

Start och målgång blir vid Forum i Örkelljunga där tävlingarna inleds klockan 11. Där går det också att köpa karta och program.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan