Annons

Annons

Annons

Örkelljunga

Nypremiär på Ingeborrarp

Verksamheten har gått på sparlåga under pandemiåren, men på söndag växer Ingeborrarpsdagen tillbaka till sitt forna format. Mycket är sig likt, men lite är nytt för i år.

Text

Emelie Andersson ser fram emot att det blir mer fart på Ingeborrarp efter corona. Arkivbild från säsongspremiären 2020.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Andra söndagen i augusti blir det Ingeborrarpsdag som vanligt igen, en tradition som sträcker sig tillbaka till sjuttiotalet. Men helt som vanligt är det inte.

– Det är en smula nervöst i år. Aktiviteten här har ju varit lite vikande under pandemiåren, så det är något av en nypremiär när vi nu kan köra för fullt igen, säger Ingeborrarpsgårdens verksamhetsledare Emelie Andersson.

Annons

Nils-Olof Axelsson och Jan Åkesson visar smedjan på söndag. Där kan man också köpa handsmitt hantverk i järn. Foto: Yohan Olsson.

Annons

Under dagen blir det marknad med fokus på hantverk i bland annat trä och textil. Gårdsbutiken har försäljning av linoljesåpa, saft och lokalt hantverk bland annat.

– Sen är förstås alla utställningarna öppna. Smedjan lever upp och det är en upplevelse i sig. Värt ett besök är också Hjalmar Paulssons skomakeri, som vi flyttat hit från Örkelljunga med alla verktyg, skor och till och med en almanacka, säger Emelie Andersson.

Karolina Karlsson och Kim Johansson från bygdespelsgruppen som gästar på Ingeborrarp. Foto: Origonalen från Össjö

Den som önskar kommer att kunna ta en tur med häst och vagn och det blir även lotteri och korvgrillning. Om korven inte stillar hungern håller Ingeborrarps värdshus öppet och serverar lunch och fika.

– Nytt för i år är vår utställning om nässlor som vi kallar "Nelleriet". Där visar "Nellan" Anette Johansson hur man kan använda nässlor för olika saker, som att göra rep eller krydda sina popcorn.

I Nelleriet ger ”Nellan” Anette Johansson tips på hur man kan använda nässlor. Kanske har hon ett recept på nässelsoppa? Foto: Ingeborrarps Friluftsmuseum

I direkt anslutning till Ingeborrarpsdagen blir det också teater när Origonalen från Össjö framför sitt bygdespel ”Jöns jagar giljare”. Pjäsen utspelar sig i augusti 1791 och handlar om kärleksförvecklingar och hur man hittar friare till sju döttrar.

Annons

Annons

Ingeborrarpsdagen håller på mellan 12 och 17.30 nu på söndag den 14 augusti. Inträdet är 50 kronor för vuxna, medan barn går gratis. Teaterpjäsen, som börjar klockan 16 ingår i priset.

Läs mer:

Nytt bygdespel på Heagården

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan