Annons

Annons

Annons

opinionSkånes elförsörjning

Aktuella frågor
”Utred havsbaserad vindkraft mellan Skurup och Trelleborg.”

Människor i Trelleborg och övriga skåningar ska kunna vara trygga med att de alltid har tillgång till el och att den kommer från rena energikällor, skriver Lennart Höckert (S), oppositionsråd i Trelleborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna vill att Trelleborg ska bidra i det fortsatta arbetet med en hållbar energiförsörjning, skriver artikelförfattaren.

Annons

Ta reda på fakta, bli inte duperade av osakliga argument från vindkraftsindustrin, uppmanar Rickard Nilsson och Marie-Louise Borg, ordförande respektive styrelsemedlem i föreningen Rädda Sydkusten (Aktuella frågor 22/7). Jag håller med. Inom Socialdemokraterna vill vi varken duperas av vindkraftsindustrin eller motståndare till vindkraft. Det gäller oavsett om det är föreningar eller företag som är för eller emot havsbaserad vindkraft.

Mikael Rinholt, ordförande för Kristdemokraterna i Trelleborg, anser att det är bra att Sverige har påbörjat en omställningsresa när det gäller energiförsörjning (Aktuella frågor 9/8). Men allt han själv föreslår andas gammal skåpmat: vindkraft är bra men inte just här samt att det behövs mer kärnkraft.

Annons

Annons

Det kvittar om företrädare för Kristdemokraterna eller andra på högerkanten, likt karaktären Dorothy i Trollkarlen från Oz, blundar och slår sina klackar mot varandra medan de upprepar ordet ”kärnkraft” i oändlighet. Energimyndigheten säger att ett nytt kärnkraftverk tidigast kan vara på plats runt år 2040. Skåne behöver nya energikällor tidigare än så. En vindkraftspark går betydligt snabbare att etablera än ett kärnkraftverk.

Det råder inget tvivel om att Skåne behöver mer lokal energiproduktion. Människor i Trelleborg och övriga skåningar ska kunna vara trygga med att de alltid har tillgång till el och att den kommer från rena energikällor.

Socialdemokraterna i Trelleborg säger ja till en utredning kring etablering av havsbaserad vindkraftverk mellan Skurup och Trelleborg. Det är något de partier som styr Trelleborg, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger blankt nej till.

Det är svårt att få ihop hur Kristdemokraterna resonerar. Partiet verkar vara för vindkraftverk så länge de placeras på privat mark. Mikael Rinholt uppmanar Länsstyrelsen att ge alla som äger mark möjlighet att anlägga vindkraftverk. Men många av dem kommer att placeras närmare än 8 kilometer från kustlinjen - om än på land - något som Rinholt kritiserar.

Trelleborgs kommun har inlett en vätgassatsning som skapar goda möjligheter att öka Sveriges tillgång på grön el, alltså el som är producerad av förnybara energikällor, oftast vattenkraft, vindkraft och biobränsle.

Annons

Anläggningen i Trelleborg kan bli en viktig komponent i klimatomställningen och skapa nya gröna arbetstillfällen, jobb som bidrar till att bevara eller återställa miljön. Men för att det ska vara möjligt behöver den el som används vid produktionen också vara grön. Vindkraftverk i och runt Trelleborg är en viktig komponent för att det ska vara så.

Annons

Socialdemokraterna vill att Trelleborg ska bidra i det fortsatta arbetet med en hållbar energiförsörjning. Därför är vi för att havsbaserad vindkraft mellan Skurup och Trelleborg utreds.

SKRIBENTEN

Lennart Höckert (S), oppositionsråd i Trelleborg och förstanamn på Socialdemokraternas lista i höstens kommunval

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan