Annons

Annons

Annons

Fotboll: Champions League

Klassikerlaget spelar för CL – och ukrainsk heder

Det pågår ett krig i hemlandet.

När Dynamo Kiev playoffspelar mot Benfica är det inte bara en Champions League-plats som står på spel.

"De (spelarna) inser att de kämpar för landets ära", skriver den ukrainska klubben.

Text

Dynamo Kiev, här under en välgörenhetsmatch mot Borussia Dortmund i våras, spelar för en plats i Champions League. Arkivbild.

Annons

Den ukrainska fotbollen har varit pausad sedan Ryssland invaderade landet den 24 februari. Utan inhemskt ligaspel har klubbarna i stället fått hålla i gång genom att spela vänskapsmatcher.

Och europeiskt kvalspel.

Klassiska Dynamo Kiev står på tröskeln till Champions League. Men då krävs det att den portugisiska jätten Benfica besegras i playoff, där det första mötet spelas på onsdagen.

Annons

Men inte i den ukrainska huvudstaden. Dynamo Kiev håller på grund av kriget i hemlandet till på polsk mark och inleder dubbelmötet "hemma" i Lodz.

Annons

"Ett mål – Champions League"

"Alla Kievbor saknar sitt hem och ser fram emot att återvända till Ukraina. Det faktum att de ger vår nation och våra soldater positiva känslor gör att de inte låter sig styras av sina egna känslor. De har ett mål – att nå Champions Leagues gruppspel", skriver Dynamo Kiev på sin webbplats.

Klassikerklubbarna – Dynamo Kiev vann Cupvinnarcupen (numera Europa League) 1975 och 1986, medan Benfica tog hem förlagan till Champions League 1961 och 1962 – möttes i Champions League så sent som förra säsongen. Då, i gruppspelet, spelade de 0–0 i Kiev, varpå Benfica sedan vann med 2–0 hemma i Lissabon.

Miljonregn väntar

Det är inte bara en plats på den europeiska klubbfotbollens största scen, eller heder och ära för Ukraina, som står på spel. Vinnaren i playoffmötet får dessutom extra klirr i kassan. En plats i gruppspelet ger nämligen ett tillskott på motsvarande nära 165 miljoner kronor, där sedan varje tagen poäng innebär ytterligare miljonregn.

Förloraren går i stället in i Europa Leagues gruppspel och garanteras då ungefär 38 miljoner kronor.

Det är huvudmålet för Dynamo Kievs inhemska rival Dnipro-1, som är framme i Europa League-playoff mot cypriotiska AEK Larnacca. Dnipro-1, som också är i exil, spelar det första mötet i slovakiska Kosice på torsdag.

Fakta

Ukrainska lag i Europakvalen

Dynamo Kiev

Vad: Champions League, playoff

Motståndare: Benfica

Speldatum: Onsdag klockan 21 i Lodz, Polen. Retur den 23 augusti klockan 21 i Lissabon.

Dnipro-1

Vad: Europa League, playoff

Motståndare: AEK Larnacca

Speldatum: Torsdag klockan 20 i Kosice, Slovakien. Retur den 25 augusti klockan 18 i Larnacca.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan