Annons

Annons

Annons

Skjutningen på Emporia

Ledande gängman mördad på Emporia – 15-åring anhållen

En 31-årig man sköts till döds och en förbipasserande 39-årig kvinna blev allvarligt skadad vid en skottlossning på Emporia på fredagseftermiddagen. Kvinnans skador anses i nuläget inte vara livshotande.

Mordoffret hade en ledande roll i den undre världen i det kriminella gänget Satudarah. En femtonårig pojke är nu anhållen, misstänkt för mord och mordförsök.

Inbäddat innehåll

Hundratals människor flydde från Emporia eller gömde sig i köpcentrumets butikslokaler när skotten föll. Flera på plats vittnade om kaosartade scener.

Larmet om skottlossning kom vid 17.08, sedan en man och en kvinna beskjutits på varuhusets andra våning.

Minuter senare stormade poliser Emporia med dragna vapen. Klockan 17.29 greps en 15-årig pojke bara några hundra meter från brottsplatsen.

– De detaljerna kan jag inte prata vidare om i det här skedet, säger Kim Hild, presstalesperson hos polisregion Syd.

Annons

Enligt en källa till Sydsvenskan och HD hade pojken ett vapen i byxlinningen vid gripandet.

Annons

15-åringen, som kommer från Göteborgstrakten, var på rymmen från ett LVU-omhändertagande. Han har ett kriminellt förflutet.

Både den beskjutna mannen och kvinnan fördes med ambulans till akuten i Malmö. Mannen förklarades död och kvinnan vårdas fortfarande med allvarliga skador. Dessa bedöms dock inte vara livshotande.

– Under lördagsmorgonen har hennes tillstånd inte förvärrats, säger Kim Hild, presstalesperson polisregion Syd.

Bild: Patrick Persson

Mordet på 31-åringen skedde inför öppen ridå och går att koppla samman med Malmös gängkriminella värld.

– Vi bedömer att händelsen är kopplad till den kriminella miljön. Vi går ut med den uppgiften för att undvika spekulationer och oro som kan finnas bland allmänheten, sa Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Den döde var ledande inom en gruppering som kallar sig Satudarah Assassins. Kvinnan ser ut att ha skjutits av misstag. Enligt Malmös polischef Petra Stenkula råkade hon bara passera när skottlossningen började.

Polisen håller upp skynke i samband med att en misstänkt greps.

Bild: Patrick Persson

Ett stort antal poliser larmades till Emporia och förstärkningar skickades från olika håll Skåne. Poliser med automatvapen syntes i byggnaden.

Annons

– Jag var inne och handlade på ICA när folk började springa och det var kaos vid kyldiskarna. När vi sprang ut såg vi att det var kaos utanför, säger vittnet Stefan Dovborn.

Annons

– Det var en gravid kvinna som höll på att svimma. De hade sett hur flera skott hade avlossats. De hade sett hur en kvinna blev skjuten.

Polisen vill ha vittnesuppgifter från Emporia.

– Om det är så att man har varit på platsen och tagit sig därifrån och har information eller gjort iakttagelser så är vi måna om att man hör av sig till polisen, säger Jimmy Modin vid ledningscentralen.

Polismästare Petra Stenkula vill inte svara på om man beslagtagit det misstänkta mordvapnet. Men hon beskriver bevisläget som gott. Emporia är väl utrustat med övervakningskameror och polisen räknar med att kunna följa den misstänktes väg till och från platsen för skotten.

Femtonåringen nekar till brott, enligt polisen.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande: ”Under helgen arbetar polis och åklagare vidare med vittnesförhör och tekniska analyser.”

Senast på måndag klockan 12 måste 15-åringen begäras häktad – eller släppas på fri fot.

Emporia håller stängt under lördagen då en brottsplatsundersökning genomförs i köpcentret. På söndag öppnar Emporia igen.

Inbäddat innehåll

Malmö stad hade ett tiotal krisstödjare på plats på Emporia under kvällen om personer som varit i köpcentrumet under händelsen behöver prata.

Annons

– De fångar upp om det finns behov att prata om sin oro kring det som har hänt, säger Alma Tabak, pressansvarig på Malmö stad.

Den närvaron kvarstår hela helgen. Dessutom håller stadens fritidsgårdar öppet för att fånga upp och hantera oro bland unga.

Vid 21.45 meddelade polisen att avspärrningarna vid parkeringen var hävda. Under kvällen samlades flera personer vid akutmottagningen på Sus i Malmö. Polisen upprättade en avspärrning på platsen.

Annons

Malmö kommun har öppnat ett telefonnummer för krisstöd: 040 34 56 78

Bild: Patrick Persson

Polisavspärrning utanför akuten i Malmö.

Bild: Patrick Persson

Bild: Peter Frennesson

Bild: Patrick Persson

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan