Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

opinionLedare

Csaba Bene Perlenberg
Pågens surdegar.

Text

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Lorentz Tovatt uppmanade till bojkott.

Bild: Michael Joelsson

Annons

Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt har svingat hej vilt med brödkaveln. Detta efter att Pågens vd Anders Carlsson Jerndal berättade att bolagets elkostnader femdubblats sedan förra hösten (DN 18/8). Vidare menade Carlsson Jerndal att det är ett "myndighetshaveri utan dess like" att det talas om planerade elstopp till vintern.

Annons

Annons

Lorentz Tovatt ilsknade till. Inte bara var Pågens vd en "riksclown" – enligt Tovatt låter svenska journalister Carlsson Jerndal "gråta ut så fort han inte får tag på lite rysk gas".

"Ska du köpa bröd till frukosten? Köp aldrig aldrig aldrig Pågen. Som tur är har vi riktigt bra föredömen inom livsmedelssektorn, mitt förslag är att i stället köpa Polarbröd", twittrade Tovatt.

Visst har Pågens vd stuckit ut hakan de senaste åren. Önskan om expansion i Malmö, svårigheterna att ansluta ny verksamhet till elnätet och kritik mot utfasningen av subventioneringen av fossilbaserad kraftvärme har synts i rubrikerna.

Men det kan inte råda någon som helst tvekan om att det råder en konkurrensnackdel för företag som har sin energikrävande produktion i södra Sverige. Att Pågens har sina bagerier i Malmö och Göteborg, de två dyraste elprisområdena, har konsekvenser. Att en företagsledare står upp för sitt företag är inte konstigare än att en politiker står upp för sin politik.

Det är många som vill se andra bullar med elpriserna. Ett bolag måste kunna påpeka uppenbara konkurrensnackdelar utan att en riksdagsledamot uppmanar till bojkott.

Inte minst borde Lorentz Tovatt ansvar för att Miljöpartiets sju år i regeringsställning inte förhindrat de problem som nu uppstått. Orättvisan med elprisområdena, överföringskapacitetens brister och södra Sveriges utsatthet kan inte hånas bort.

Annons

Fotnot. Sent på måndagskvällen twittrade Lorentz Tovatt och bad om ursäkt för sin tweet om Pågens och dess vd Anders Carlsson Jerndal.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan