AnnonsDM

DM handlar om vem du är och vad du vill

DM på Drottninghög är Helsingborgs nya mötesplats. Satsningen är ett besöksmål och en marknadsplats men samtidigt mycket mer än så. Här ser man förbi cv:t och ger människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden chansen.

Sara Sellerfors, projektledare på IKEA som står bakom DM.

Här hittar du DMs program

På Drottninghög slog DM innan sommaren upp portarna till en ny mötesplats för alla helsingborgare.

DM står för Do More men kan också utläsas Drottninghög Market. Som de dubbla betydelserna antyder är DM en lokal handelsplats, men också en plattform för att ge människor i närområdet möjlighet att göra mer av sådant de själva brinner för.

Här finns till exempel ett kök med cateringverksamhet och foodtruck, en kommersiell odling efter urban farming-modell och en textilverksamheten där man kan få klädesplagg fixade.

Här kan vi då bidra till att få in människor på arbetsmarknaden

Men inte minst finns här också rekryteringsverksamheten DM Recruit i samarbete med med arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad. Konceptet går ut på att erbjuda jobb till människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det är en otrolig kostnad för ett samhälle att ha människor som står utanför. Det kan vara personer som flyttat hit från ett annat land, som har en funktionsvariation eller ungdomar som inte riktigt fått med sig hela skolgången. Här kan vi då bidra till att få in människor på arbetsmarknaden och också visa andra företag att det går att rekrytera på ett annat sätt, säger Sara Sellerfors, projektledare på IKEA som står bakom DM.

Inspireras av mötesplatsen DM här

Arbetsmarknadsförvaltningen vaskar fram kandidater som kan tänkas passa den önskade kompetensprofilen, bland personer som i utgångsläget får försörjningsstöd via kommunen.

– Vi ser förbi cv:t. För vad händer om man inte har något att skriva på sitt cv, om man kanske aldrig haft ett jobb? Vi tittar mer på de icke-formella kompetenserna än på de formella, säger Sara Sellerfors och fortsätter:

– Vi gör en kartläggning där vi fokuserar på vem man är som person och vad man gjort tidigare. Vi hittar fantastiska talanger, som inte jobbat i Sverige men som kanske gjort saker i sitt tidigare hemland och skaffat sig erfarenhet på många olika sätt.

Då föddes idén att vi skulle öppna

Sara Sellerfors, projektledare på IKEA som står bakom DM.

DM rekryterar både till sig självt och till IKEA-varuhuset i Helsingborg. Man har redan anställt totalt 53 personer genom samarbetet, varav 10 på DM.

– När vi hittar en talang så kan vi bygga på den, det är bara fantasin som sätter gränser. Vi dök på en kvinna som är sömmerska och designer från sitt tidigare hemland men inte hade jobbat på det sättet i Sverige. Då föddes idén att vi skulle öppna en DM Textil tillsammans med en second hand-butik i stan. Det ledde till att vi anställde ytterligare en, båda med erfarenhet som sömmerskor och designers.

Varför engagerar sig då IKEA i det här? Ett svar är såklart för att hitta nya medarbetare. Men syftet är betydligt större än så.

– Vi vill se om vi kan gå utanför hemmets fyra väggar och ta en större del i samhället. Om vi ska vara en ledare när det gäller livet hemma så behöver vi också se att människor får jobb. För är det något som gör att människor får en bättre vardag, som ju faktiskt är vår vision, så är det att de får jobb, säger Sara Sellerfors.

Hon hoppas att man framöver kan göra samma sak tillsammans med IKEA-varuhus i fler städer.

– Det här är en testbädd. DM Recruit är byggt så att man i princip bara kan flytta det, om det är så är till Örebro eller San Francisco. För nånstans har vi ju liknande problem i alla städer, att det finns människor i ett utanförskap.

Läs mer om DM och vad du kan uppleva och på plats på Drottninghög

Fakta

DM

Vad?

En marknads- och mötesplats med fokus på mat, hälsa, gemenskap, jobb, kunskap och odling, med utrymme för evenemang och aktiviteter av olika slag
Var?

Blåkullagatan 40, i korsningen Drottninghögsvägen och Vasatorpsvägen
När?

Öppet i stort sett varje dag, året om
Hur?

Till fots, med buss (linje 1 till hållplatsen Vasatorps trädgård), cykel eller bil (parkeringsmöjligheter finns)

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan