Annons

Annons

Annons

Politik i Bjuv

Splittring i majoriteten – kommunfullmäktige hettade till

Valdagen närmar sig och på måndagens kommunfullmäktige hettade det till i Bjuv. Konfliktytor mellan samarbetspartierna Sverigedemokraterna och Moderaterna blottades, medan oppositionen tycktes närma sig Moderaterna.

Text

Höstens första kommunfullmäktigesammanträde bjöd på ovanligt många frågor.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

På måndagen var det dags för höstens första kommunfullmäktigemöte i Bjuv. Ovanligt många frågor – totalt åtta – hade skickats in av ledamöter från olika partier.

Frågorna handlade bland annat om utemiljöer, Sibyllakioskens framtid, synen på att äga eller hyra lokaler som kommunen bedriver verksamhet i och styrning av kommunen.

När en fråga ställs i kommunfullmäktige är det bara den tillfrågade som har rätt att svara, det rör sig alltså inte om någon debatt.

I frågorna som ställdes och svaren som gavs framträdde två saker: samarbetspartierna Sverigedemokraterna och Moderaterna står allt längre ifrån varandra, medan oppositionen och Moderaterna närmar sig varandra.

Vanligtvis ställs frågor mellan samarbetspartier internt, men på den vägen hade Moderaterna inte fått tillfredsställande svar, enligt frågeställaren Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).

Annons

Annons

– Vi har på olika sätt försökt få svar. Till sist har man ingen återvändo för att få svar utan att ställa frågan öppet, sade hon.

En av hennes frågor riktade sig till Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande och en till Pia Trollehjelm (SD), tekniska nämndens ordförande.

Frågan till Mikael Henrysson handlade om tillitsbaserad styrning. När han inte gav ett rakt svar bjöd Ann-Charlotte Hammar Johnsson bjöd in övriga partier i salen till en fortsatt diskussion.

När det senare blev Pia Trollehjelms tur att svara hettade debatten till.

Frågan gällde bland annat varför tekniska nämndens protokoll är så kortfattade och vilket underlag tekniska nämndens ledamöter ska läsa in sig på inför möten.

– Min första tanke när jag läste frågorna var: men snälla nån, har ni suttit i tekniska nämnden i flera år och saknat underlag? Varför har ni då inte reserverat er? Sade Pia Trollehjelm och fortsatte:

– Ni är ju en del av den styrande majoriteten och ni har alla möjligheter att ställa frågor och få det underlag ni behöver under beredningsprocessen.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson svarade:

– Då vill jag fråga om det är med sanningen överensstämmande att Moderaterna skickade in ett antal frågor innan sommaren, som man ville få besvarade? Ingen har hört av sig och man har inte haft ett möte med Moderaterna.

Det bemöttes inte av Pia Trollehjelm.

Annons

Mikael Henryssons ställde senare en fråga där han framförde kritik gällande hur Moderaterna internutbildar nämndsordförande.

Även oppositionen ställde frågor till den styrande majoriteten. Nils Nilsson (C) frågade hur Sverigedemokraterna och Moderaterna såg på att förlänga arrendeavtalet för Sibyllakioskens ägare till dess att det är beslutat vad som ska byggas på Folkets hus-tomten.

Annons

Mikael Henrysson svarade nej. Jörgen Johnsson å andra sidan avslutade med att lämna in en motion för Moderaternas räkning – de vill ge ägarna möjlighet att förlänga arrendet.

Även oppositionsrådet Ulrika Thulin (S) ställde en fråga var till Moderaterna och Sverigedemokraterna. Dessa handlade om synen på att äga eller hyra fastigheter som kommunen bedriver verksamhet i.

Mikael Henrysson ser det som en fördel med fler externa aktörer i kommunen, medan både Socialdemokraterna och Moderaterna vill se tydliga kostnadsjämförelser mellan att hyra och äga.

Läs mer:

M i Bjuv öppnar för att samarbeta med S efter valet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan