Annons

Annons

Annons

opinionValet 2022

Aktuella frågor
”Vindkraft behövs också – syna SD:s bluff.”

Att prata om ny kärnkraft som lösning på dagens situation är att förleda människor som bor i Skåne. Det skriver Niklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skåne behöver vindkraft, liksom fler solceller, utbyggd kraftvärme och teknik för att mellanlagra energi så att den kan användas i elnätet när den behövs, skriver artikelförfattarna.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Sverigedemokraterna lämnar ett viktigt besked till alla skåningar som undrar om elpriserna: Ni får vänta (Aktuella frågor 26/8). Partiet har inte ett enda förslag som lugnar den orolige. Inte ett enda förslag för att bygga ut den skånska elproduktionen här och nu.

När människor i Skåne undrar hur vi politiker vill säkra att de får ren och billig el har de högerkonservativa partierna, M, KD och SD, bara en enda sak att säga: bygg mer kärnkraft. Vi förstår att det kan kännas kraftfullt att säga. Många är nog de som får en bild av en stabil, industriell energiproduktion i något som liknar laboratoriemiljö.

Annons

Men att prata om ny kärnkraft som lösning på dagens situation är att förleda människor som bor i Skåne. Förutsättningarna är ytterst oklara. Ingen bedömer heller att ny kärnkraft kan tas i bruk än på minst 15 år. SD:s förslag har ingen påverkan på elpriserna här och nu. Varför talar inte SD klarspråk om det?

Annons

När stora företag, med många möjliga arbetstillfällen, undrar om de kan etablera sig och verka i Skåne och vara säkra på att deras anläggningar kan drivas med stabil och billig elförsörjning duger det inte att svara: Det har vi nog löst om femton år.

Putins krig i Ukraina har skakat om elmarknaden i hela Europa. Alltför många EU-länder hade gjort sig beroende av gasimport från Ryssland. När Putin drog åt gastillförseln hamnade det europeiska elnätet i ett skakigt läge. Det drabbar även Sverige. Inte minst Sydsverige.

Priset på el har i södra Sverige stigit till aldrig tidigare skådade nivåer. När vi socialdemokrater pratar med människor i bostadsområden och i valstugor är elpriserna ett av de vanligaste samtalsämnena. Den oro som många uttrycker är befogad. Likaså den från företag, små och stora, som undrar hur de ska klara sig.

Socialdemokraterna i Skåne har länge drivit på för att skånska elkunder måste få ekonomiskt stöd för sina höga elkostnader. Putins krig har orsakat extrema omständigheter, som gör att ingen kan skydda sig. Därför är vi glada åt den socialdemokratiska regeringens besked i mitten av augusti: ett riktigt högkostnadsskydd till både hushållen och företagen. 60 miljarder kronor i stöd med särskilt fokus på elkunderna i södra Sverige.

Skånska elkunder kan känna sig trygga inför vintern. Det finns mycket stödpengar att fördela, utan att det drabbar statens utgifter eftersom stödet kommer från Svenska kraftnäts överskott.

Annons

Annons

Socialdemokraternas modell innebär mångdubbelt större stöd än övriga partiers och är den enda som riktar sig både till hushållen och till företagen.

Stödet möter den ekonomiska oron här och nu. Men för att göra oss skåningar mindre utsatta framöver måste tillgången till el omgående stärkas. Svenska kraftnäts överföring av elkraft från norra Sverige måste gå snabbare. Indelningen av landet i fyra elprisområden måste bort – det är orimligt med så skilda priser på el inom ett och samma land.

Men politiker måste också ge rätt förutsättningar för att elproduktionen i och runt Skåne kan byggas ut snabbt. Det är där de högerkonservativa partiernas ensidiga satsning på kärnkraft inte räcker.

Vi socialdemokrater är inte emot kärnkraft. Däremot vill vi ha en blandning mellan olika energislag, som tillsammans skapar en robust energiförsörjning.

De tre Sverigedemokraterna Mattias Bäckström Johansson, Patrik Ohlsson och Christian Johansson hävdar att vindkraft inte är en av de lösningar som krävs. Det är i bästa fall naivt, men är oavsett det en farlig inställning. Skåne behöver också vindkraft. Ute till havs finns goda förutsättningar. Men många M-ledda kommuner säger instinktivt nej till det och vill inte ens utreda förutsättningarna. Hade de elproducenter som fått nej till att bygga vindkraft i södra Sverige istället fått ja, hade redan en elproduktion motsvarande två kärnkraftsreaktorer varit igång.

Skåne behöver vindkraft, liksom fler solceller, utbyggd kraftvärme och teknik för att mellanlagra energi så att den kan användas i elnätet när den behövs.

Annons

Vindkraft behövs också – syna Sverigedemokraternas bluff. Vi socialdemokrater tänker inte vänta. Skåningarna har rätt till ren och billig el här och nu.

SKRIBENTERNA

Niklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan