Annons

Annons

Annons

opinionSkånes elförsörjning

Aktuella frågor
”Att utesluta vindkraft är att garantera höga elpriser lång tid framöver.”

Sverigedemokraterna verkar ha missat att södra Sverige omgärdas av hav. Det skriver Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen, Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet säger ja till både vindkraft och kärnkraft, liksom till solenergi, skriver artikelförfattarna. Foto: Vattenfall

Annons

Enligt Sverigedemokraterna behövs inte mer vindkraft i Sverige. Varken klimatet, elpriserna eller energiföretagen håller med. Och inte Centerpartiet heller. För Sverige behöver öka landets elproduktion på alla sätt som är möjliga. Att utesluta vindkraft är att garantera höga elpriser lång tid framöver.

De tre Sverigedemokraterna Mattias Bäckström Johansson, Patrik Ohlsson och Christian Johansson hävdar att:

”Vindkraften lokaliseras i första hand till landets nordliga regioner och ute till havs, medan de stora behoven finns i mellersta och södra Sverige . Det gör att elproduktionen sker långt från där de flesta elkonsumenterna finns” (Aktuella frågor 26/8).

Annons

Den första delen är korrekt. Vad de tre Sverigedemokraterna däremot verkar ha missat är att södra Sverige omgärdas av hav.

Annons

Att det idag inte redan byggs mängder av vindkraftverk utanför Skånes kust beror inte på att det saknas hav. Det är för att moderata kommunpolitiker stoppar dem. Med stöd från SD. Utanför Kävlinge och Trelleborg kunde byggen av vindkraftverk ha varit igång nu. Det hade gett Skåne el som motsvarar flera kärnkraftsreaktorer. Men istället händer inget. Och det har stora konsekvenser för Skåne.

Sverigedemokraterna lyfter fram ofta en rapport från forskningsinstitutet Energiforsk som visar att mer kärnkraft skulle sänka elpriserna i elområde 4 som Skåne är en del av. Men SD glömmer att berätta att med en stor havsbaserad vindpark utanför Skånes kust skulle elpriserna enligt samma rapport ha sänkts ännu mer än med kärnkraften. Och moderata skånska kommuner säger fortsatt nej till två havsbaserade vindkraftsparker - med SD:s fulla stöd.

SD och dess kompisar på högersidan, M, KD och L, säger nej till all vindkraft. Andra partier, som MP, säger nej till all kärnkraft. Det är ett oseriöst sätt att hantera den energikris södra Sverige är mitt uppe i.

Centerpartiet säger ja till både vindkraft och kärnkraft, liksom till solenergi. Vattenfall redan är igång med att titta på nya små modulära reaktorer på Ringhalsområdet, men de kan inte tas i bruk förrän tidigast en bit in på 2030-talet. Vi vill sänka elpriserna betydligt snabbare än så.

Alla förslag på hur elpriserna kan sänkas måste diskuteras. Partierna måste sätta sig ned tillsammans och komma fram till vad som behöver ske. Partiernas elkäbbel gynnar ingen. Nyligen larmade Skånes livsmedelsbransch, som står för hälften av den svenska matproduktionen, om konkurser och kraftigt höjda matpriser om inget sker. Signalen var tydlig - det måste komma lösningar snabbt. Vi kan inte vänta flera månader.

Annons

Annons

Företag och hushåll i Skåne behöver konkreta lösningar. Centerpartiet vill se ökad energiproduktion i alla energislag. Vi vill också att Svenska kraftnät använder sina intäkter och återbetalar mer till konsumenterna. Effekterna av de orimligt höga elkostnaderna som elprisområdena skapar kan inte vara en kassako för staten. Dessutom vill vi införa statliga stöd till energieffektiviseringar för att minska energiförbrukningen.

Svenska kraftnät måste också som myndighet göra sitt jobb och bygga ut överföringskapaciteten från norra till södra Sverige samt börja med motköp, det vill säga köpa el från producenter som idag inte utnyttjar hela sin kapacitet. Det skulle sänka elpriset.

Under senaste halvåret har Centerpartiet upprepade gånger försökt samla samtliga partier för att få ihop beslut i riksdagen som kan göra skillnad här och nu. Ett paket som ser till att skånska företag kan överleva och hushållen kan ha värmen på i vinter utan att bli ruinerade. Men SD har tillsammans med M, KD och L vägrat. För SD har det uppenbarligen varit viktigare att ha energikrisen som en valfråga än att lösa den.

Det är dags för alla partier att släppa sin prestige och lösa energikrisen. Nu!

SKRIBENTERNA

Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson.

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan