Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi vill se en nollvision för prostitution och människohandel i Helsingborg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi vill se ett beslut i kommunfullmäktige som gör det möjligt att fortsätta samarbetet som sedan 2016 etablerats genom Helsingborgs nätverk mot människo­handel och prostitution. Det skriver Emma Cotterill.

Annons

Den upplevda otryggheten i samhället är något som kartläggs och debatteras febrilt i dessa valtider.

Vi på Frälsningsarmén, som möter människor i Helsingborg som har utsatts för människohandel, arbetar hela tiden med och mot otrygghet. När vi möter mannen som arbetat utan lön inom skånskt jordbruk och känner sig otrygg inför möjligheten att stöta på sin arbetsgivare på stan. När vi möter kvinnan som utnyttjas på jobbet som massör för att dra in pengar till sin partner. När vi tar en kaffe med kvinnan som befinner sig på eskortsidor och säljer sex på hotell eller i en lägenhet. Alla är rädda. Alla är otrygga. Ingen vill vara där de är i livet och alla behöver de hitta någon form av trygghet i Helsingborg.

Annons

Brottsoffren är fokus för allt vi på Frälsningsarmén gör. Vi arbetar intensivt för att hjälpa varje människa som hamnat i någon form av exploatering. Men vi tror också att otryggheten de upplever inte gör det isolerat från andra. Den kan inte enbart lösas genom insatser hos socialtjänsten eller från oss, för den finns och påverkar hela samhället. Boende i en trappuppgång där det pågår prostitution kan inte vara trygga fullt ut så länge det pågår. Helgens restaurangbesök kan inte vara helt tryggt om det bor utsatta människor i källaren och betalningen går till organiserad kriminalitet. Vi kan låtsas att det här inte finns, men det gör det. Jag har sett det.

Annons

Det enda som jag anser kan råda bot på otryggheten i vår stad är att se den rakt i vitögat och att arbeta tillsammans som goda krafter för hela stadens bästa – för brottsoffren och för alla oss andra som älskar Helsingborg.

Därför vill Frälsningsarmén inför valet 2022 uppmuntra kommunpolitikerna i Helsingborg att införa:

en nollvision för människohandel och prostitution i Helsingborg. Vi vill se ett beslut i kommunfullmäktige som gör det möjligt att fortsätta samarbetet som sedan 2016 etablerats genom Helsingborgs nätverk mot människohandel och prostitution. Man bör även säkerställa att överenskommelsen mellan staden och polisen inkluderar arbetet mot människohandel och prostitution och att det prioriteras utifrån både ett brottsförebyggande och ett lagföringsmässigt perspektiv.

beslut om att Helsingborg ska integrera människohandel och prostitution inom arbetet med metoden Effektiv samordning för trygghet (EST) i staden. Att ha ett övergripande perspektiv på människohandel som en trygghetsfråga är viktigt för en resurseffektiv och strategisk planering och utveckling.

Annons

beslut om att inkludera människohandel och prostitution inom ramen för kommunens sociala hållbarhetsarbete. Människohandel ingår i FN:s globala mål och behöver därför inkluderas bland andra hållbarhetsfrågor i förhållande till stadens utveckling i stort. En smart, hållbar och inkluderande stad kan aldrig acceptera att människor utsätts i människohandel och prostitution.

Annons

Vi vill att Helsingborgs stad ska arbeta aktivt för en positiv samhällsutveckling på det här området och hoppas att vi har samma mål. Tillsammans kan politiker, tjänstepersoner inom kommunen, idéburna organisationer och näringslivet sträva mot en nollvision genom förebyggande åtgärder, brottsbekämpande och stödinsatser för utsatta och för staden. Människohandeln måste bekämpas stad för stad.

Emma Cotterill

för Frälsningsarmén i Helsingborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan