Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi i energibranschen varnade politiker för följderna av indelning i elområden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi i energibranschen varnade för följderna av indelning i elområden och för riskerna med att stänga elproduktion i södra Sverige utan att ha en plan för ny elproduktion. Det skriver Peter Fogelklou.

Annons

De rusande elpriserna leder just nu till ett antal politiska utspel om hur vi medborgare ska klara oss i denna nya verklighet. Nu måste det sägas, vi i energibranschen varnade för följderna av indelning i elområden och för riskerna med att stänga elproduktion i södra Sverige utan att ha en plan för ny elproduktion. Vi varnade också för en övertro på överföring av kraft från norr till söder. Vi var medvetna om de tillståndsprocesser som gäller och vad dessa innebär.

Vad gäller elområdena så lät politikerna en av de statliga myndigheterna kontrollera skillnaderna som man beräknade skulle uppstå mellan elområdena. Just då i ett lugnt energiläge kunde man få det svar man ville ha. Det blir inga stora skillnader mellan de fyra elområdena. Vi såg andra möjliga utvecklingar och fortsatte ifrågasätta stabiliteten i det system man byggde upp.

Annons

Annons

Själv förflyttade jag mig från ett jobb på en branschorganisation i Stockholm till ett skånskt energiföretag. Centralt var man aningen försiktig så vi i södra Sverige fick bli än mer tydliga i riskerna framöver. Jag har suttit i riksdagshuset och tillsammans med skånska kollegor framfört våra farhågor kring en kommande utveckling. Riksdagsledamöterna, bland dem fanns en av dagens ministrar, lyssnade och ställde frågor. Vi hoppades att den oro som de förstod skulle föras vidare i respektive parti, men där lyckades vi inte. Resultatet ser vi idag.

I mitten av 1970-talet hände något avgörande i politiken. Energifrågan blev ett politiskt kapital. Olika partier valde att satsa på olika framtida lösningar och driva sin tes om den enda möjliga vägen, antingen det var vind eller kärnkraft så blev man allt mer troende. Utgångspunkter som samhällsplanering, ekonomi och teknik minskade i värde jämfört med att ”tro” på den ena eller andra vägen som man ansåg vara den enda. Den politiska debatten blev allt mer något för en religionspsykologisk bedömning.

Det politiska kapitalet som vuxit fram i energifrågan är inte unikt för Sverige. Jag har suttit som svensk representant i nordiska, europeiska och breda internationella kommittéer där vi ofta diskuterat just detta att energifrågan inte bara blivit viktigare för politiker i olika länder utan också blivit ett politiskt kapital som man vill exploatera.

Detta är värt att tänka på när vi i valtider får allehanda partilösningar på den akuta energifrågan.

Det är nu tio år sedan jag gick i pension och jag kan inte annat än förskräckas över hur lite konstruktivt som åstadkommits i politikens värld under denna tid.

Peter Fogelklou

Helsingborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan