Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Facket om skolan: Lärarna behöver avlastning

Anställ mer folk i skolorna som kan sköta kringsysslorna istället för lärarna. Det står överst på fackets önskelista inför valet.

– Det är mycket man inte hinner med, säger Ingrid Lyberg från Lärarnas Riksförbund.

Politiker från vänster till höger lyssnar – men har få konkreta löften.

Text: 

”Vi vill ha renodlad undervisning, att lärarna ska få vara lärare. Vi vill ha andra yrkeskategorier som avlastar lärarna, i tillräcklig mängd”, säger Ingrid Lyberg, föreningsombud på Lärarnas riksförbund i Landskrona.

Bild: Magnus Arvidsson

Annons

Vilket är största problemet i skolan i Landskrona?

– Arbetsbördan. Många lärare har stora klasser med mycket undervisning, och många kringsysslor. Det är mycket man inte hinner med, säger Ingrid Lyberg från Lärarnas riksförbund.

Till exempel uppger hon att undervisningsmängden ökade med 17 procent på ett år, 2017, på Öresundsgymnasiet. Den totala arbetsbördan inklusive kringsysslor gick upp mer än så.

Som föreningsombud för det ena av två lärarfack har hon förstås lärarnas perspektiv. Samtidigt kan man tänka sig att hennes krav också skulle gynna eleverna.

– Vi vill ha renodlad undervisning, att lärarna ska få vara lärare. Vi vill ha andra yrkeskategorier som avlastar lärarna, i tillräcklig mängd.

Annons

Ingrid Lyberg vill inte slå fast vilka yrken det handlar om – det kan till exempel vara administration eller hjälp med att hålla ordning.

Annons

Ett annat problem hon lyfter är bristande förkunskaper hos elever.

Å ena sidan har det varit en trend uppåt för Landskronas nior.

Å andra sidan har resultaten sjunkit kraftigt i de yngre årskurserna, något HD berättade om ifjol.

Ingrid Lyberg ser hur arbetsbelastningen ökar när undervisningen måste anpassas på grund av att elever halkar efter.

Bild: Magnus Arvidsson

– Det ökar arbetsbelastningen på läraren när man ska anpassa undervisningen. Då blir det ännu viktigare att klasserna inte är för stora och att det finns tillräckligt med lärare, säger Ingrid Lyberg.

Vad säger då Landskronas lokalpolitiker? Kan de erbjuda lärarna avlastning?

Vi frågade de sju fullmäktigepartierna, och flera håller med om behovet och säger sig gärna lyssna på facket.

Däremot har de inte så många konkreta förslag på avlastning, och få löften.

Fatmir Azemi (S) är inne på ”någon slags elevassistent” eller fler vuxna generellt. Torkild Strandberg (L) menar dock att man måste vara mer specifik än så i vad som behövs.

I sitt valmanifest föreslår Moderaterna att man inrätter skolmormor/skolmorfar – ett sätt att avlasta lärare från till exempel uppdraget som rastvakt.

Annons

Elvir Mesanovic (MP) menar att administration bör kunna minskas med hjälp av digitala verktyg. Johan Sten (M) är på samma spår, och påpekar att en översyn av de digitala systemen redan är på gång med den tanken.

Annons

Förstärkt elevhälsovård är också något som flera partier tar upp i sina program och intervjuer. MP vill bygga elevhälsoteam och särskilt förebygga psykisk ohälsa. M föreslår kompletterande elevhälsovård på internet, och Stefan Olsson (SD) påpekar att hans parti flera gånger yrkat på fler skolkuratorer, som man vill ha på varje skola.

Enligt David Bergström (V) kan även elevhälsans personal behöva avlastning och koncentrera sig på att ta hand om eleverna.

Ett återkommande argumentet är att en stärkt elevhälsa gör att lärarna kan få ägna sig mer åt undervisning, och mindre åt att ta hand om stökiga eller oroliga elever.

Läs mer:

Skolresultaten sjunker kraftigt bland Landskronas unga

Mindre barngrupper, särskilt stöd och vinstförbud viktigast för lärarna

Extra skolmiljoner går till läxhjälp och matteprojekt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan